Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Σουηδία: Ποιοί βρίσκονται από πίσω από το κάψιμο του Κορανιού;

Αναδημοσιεύουμε ένα νήμα αναρτήσεων από το τουίτερ, του λογαριασμού Bad Baltic Takes, που αποκαλύπτει και αναλύει ποιοί κρύβονται από πίσω από την περιβόητη πλέον διαδήλωση στη Στοκχόλμη, όπου κάηκε και το Κοράνι, και η οποία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις που κατέληξαν στο πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου που εξόργισε την Τουρκία και εκτροχίασε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ οργανώθηκε από τη Ρωσία.

Ιδού πώς…

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από τον ακροδεξιό Δανό πολιτικό, Rasmus Paludan.

Όμως, περιέργως, δήλωσε ότι η δράση του ήταν ιδέα «κάποιων Σουηδών που θα ήθελαν να κάψω ένα Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία».

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η άδεια διαμαρτυρίας πληρώθηκε από τον Chang Frick, έναν «δημοσιογράφο» με ενδιαφέρον ιστορικό που θα πρέπει να διερευνήσουμε.

Ο Chang Frick είναι υποστηρικτής του Πούτιν, ο οποίος εργαζόταν για το RT (Russia Today), έχει κάνει πολλά ταξίδια στη Μόσχα και δημιούργησε τον δικό του, «εναλλακτικό» ειδησεογραφικό ιστότοπο στη Σουηδία, Nyheter Idag.

Επίσης, ο εμφανίζεται το 2019 σε έρευνα των New York Times, σχετικά με το πώς η Ρωσία εργαζόταν για την πόλωση της σουηδικής κοινωνίας, οργανώνοντας προβοκάτσιες και υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη ακροδεξιών μέσων ενημέρωσης που τις ενισχύουν, όπως το Nyheter Idag του Frick.

Ο Frick δήλωσε ότι ένας άλλος εναλλακτικός σουηδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, το Exakt24, τον ενημέρωσε για τα σχέδια του Δανού πολιτικού και του ανέφερε ότι χρειάζεται βοήθεια για να πληρώσει την αμοιβή, επειδή δεν μπορούσε να μεταφέρει τα χρήματα στη Σουηδία εγκαίρως.

Έτσι, λέει ο Frick, το πλήρωσε προκειμένου να υποστηρίξει την ελεύθερη έκφραση.

Όταν όμως ζητήθηκε σχόλιο από την Exakt24, η εκδοχή που παρουσιάστηκε ήταν διαφορετική.

Ήταν ο Frick που επικοινώνησε αρχικά μαζί τους και είπε ότι ήθελε να βρει κάποιον που θα έκαιγε το Κοράνι – για το οποίο θα προσφερόταν να καλύψει τα έξοδα. Εκείνοι πρότειναν τον Paludan.

Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη αξία για την ασφάλεια της Ευρώπης και ιδίως της Βαλτικής. Το περιστατικό αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιχειρούμενη υπονόμευσή της.

Ωστόσο, η εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό αυτό καλύπτεται ελάχιστα εκτός των σουηδικών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, αυτό το περιστατικό προκλήθηκε, διευκολύνθηκε, καλύφθηκε και ενισχύθηκε από έναν «δημοσιογράφο» με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο και συμπάθειες στο Κρεμλίνο, ο οποίος εμπλέκεται εδώ και καιρό στο πλαίσιο μιας πολύ ευρύτερης εκστρατείας του Κρεμλίνου για τον διχασμό της σουηδικής κοινωνίας.

Φυσικά, ο Δανός πολιτικός προβαίνει ούτως ή άλλως σε τέτοιες πράξεις. Και μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας υπάρχουν δυσκολότερα ζητήματα που χρήζουν διευθετήσεων, πέραν από πολιτισμικές διαιρέσεις που επικεντρώνονται γύρω από τα όρια της ελεύθερης έκφρασης.

Αλλά αυτά θα μπορούσαν να διευθετηθούν.

Ο στόχος της προπαγάνδας του Κρεμλίνου είναι να παροξύνει τις υπαρκτές διαιρέσεις στους κόλπους των αντιπάλων του και να πολώσει τις δημοκρατικές κοινωνίες, και το κάνει μεταξύ άλλων με την πρόκληση προβοκάτσιας και την ενίσχυση περιθωριακών φωνών που ξαφνικά ακούγονται λες και ανήκουν στο κατεστημένο.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από τους Δυτικούς που παίζουν τους ρόλους τους μέσα σε αυτή τη μηχανή είναι τόσο μέτριοι. Δεν μπορούν να τα καταφέρουν από μόνοι τους στην πολιτική ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια ελεύθερη κοινωνία, οπότε στηρίζονται και ενισχύονται από το Κρεμλίνο.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να υποστηριχθούν τα αφηγήματα του Κρεμλίνου. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά δεν έπρεπε ποτέ να το αφήσουμε να φτάσει τόσο μακριά.

Αυτός είναι ο τύπος για τον οποίο μιλάμε:

ΠΗΓΗ ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου