Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Καλίν: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, θα υποστεί βαριές συνέπειες»

 

Παραμένει σταθερή στην επιλογή της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα.
Συνεχίζεται το μπαράζ προκλήσεων από τούρκους αξιωματούχους κατά της Ελλάδας. 
Μετά τον Ακάρ που πρωτοστάτησε τις προηγούμενες μέρες στην εκτόξευση απειλών σε βάρος της Ελλάδας, την σκυτάλη πήρε τώρα ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης.

Ο Καλίν, μετά τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, διατύπωσε με τη σειρά του απίστευτους ισχυρισμούς σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην ερώτηση «υπάρχουν φήμες ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια στο νησί της Κρήτης. Ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν συμβεί αυτό;», ο Καλίν απάντησε:

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι εάν γίνει μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια αυτό σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου