Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΥΠΕΘΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το προσωπικό των ΕΔ – Οι σημαντικές αλλαγές και τροπολογίες

Υπερψηφίστηκε απόψε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡα25, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τις ψηφοφορίες.  Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές που έκανε επέφερε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς ως εξής:

  • Αποσύρεται το άρθρο 16, για την κράτηση 1% υπέρ ΝΙΜΙΤΣ.
  • Στο άρθρο 20 για τις Λέσχες προστίθεται εδάφιο που διασαφηνίζει ότι οι πολιτικοί υπάλληλοι θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών χωρίς να πληρώνουν συνδρομή.

  • Στο άρθρο 22 για την εκτέλεση συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ διαγράφεται η λέξη «δύναται».
  • Στο άρθρο 35, για τις μειώσεις του ν.4093/2012, η κατάργηση των μειώσεων θα επέλθει από 1-1-2021.
  • Στο άρθρο 50, διαγράφεται η λέξη «εσωτερικού», προκειμένου να περιλαμβάνει και τις μεταθέσεις του εξωτερικού.
  • Στο άρθρο 55, για την αυτεπάγγελτη μεταφορά των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό θα συμπεριληφθούν και οι πτυχιούχοι ναυπηγοί και η ιεραρχική σχέση μεταξύ των αξιωματικών ΑΣΣΥ και των νομιμοποιηθέντων εθελοντών αποτελεί ήδη άρθρο σε σχετική τροπολογία.

Οι τροπολογίες

Με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν επίσης οι εξής τροπολογίες ΥΠΕΘΑ με την οποία:

* Πρώτον, ρυθμίζεται η συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του εναπομείναντος Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

* Δεύτερον, θεσπίζεται η προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και η καταβολή τους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.

* Τρίτον, ρυθμίζονται ζητήματα σταδιοδρομίας με την εισαγωγή των ειδικών επιστημόνων ως ιδιαίτερης κατηγορίας αξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με τη θέσπιση ανώτερου καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών έρευνας πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.

* Τέταρτον, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των αξιωματικών που προέρχονται, αφενός από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και αφετέρου από τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες.

* Πέμπτον, τροποποιείται η ονομασία των επιτροπών απαλλαγών, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με την αποστολή και το έργο τους.

Η τοποθέτηση του ΥΦΕΘΑ

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, η νομοθετική αντιμετώπιση του πρώτου ζητήματος είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» που εκτελούνται στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας, με σκοπό την πλήρη επιχειρησιακή του αξιοποίηση. Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη διαρκή επαύξηση της μαχητικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία του υπέρτατου αγαθού της εθνικής ασφάλειας.

Η αντιμετώπιση του δεύτερου ζητήματος κρίνεται αναγκαία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την ηθική ικανοποίηση των στελεχών που βρίσκονται σε αποστολή και τελεί στο πνεύμα ανάλογων επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί για λοιπές κατηγορίες εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν κινδύνους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ΥΠΕΘΑ

Η αντιμετώπιση του τρίτου ζητήματος είναι αναγκαία λόγω έλλειψης πρόβλεψης στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της κατηγορίας των ειδικών επιστημόνων ως ιδιαίτερης κατηγορίας αξιωματικών. Οι εν λόγω αξιωματικοί δεν είναι απόφοιτοι σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά προσλαμβάνονται προκειμένου να προσφέρουν τις εξειδικευμένες τους γνώσεις, όπως παραδείγματος χάριν βιολόγοι, χημικοί, ακτινοφυσικοί.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται η δυσμενής σταδιοδρομική μεταχείριση που επιφυλάσσει το ισχύον καθεστώς στους αξιωματικούς έρευνας πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι συναφών κατηγοριών αξιωματικών χωρίς τη συνδρομή ιδιαίτερου δικαιολογητικού λόγου. Η νομοθετική αντιμετώπιση του τέταρτου ζητήματος είναι αναγκαία προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στην ιεραρχική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης μεταξύ των αξιωματικών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Ertnews | Φωτογραφίες Intime News

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου