Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

«Η κυβέρνηση Τσίπρα που προηγουμένως διακήρυσσε το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έφερε νόμους με τους οποίους επέτρεπε στις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο στις διαδικασίες πλειστηριασμών, διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς, τους έκανε ηλεκτρονικούς, έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που κάποιοι αποτρέπαμε στα ειρηνοδικεία κι έφερε ειδική νομοθεσία για να διευκολύνει νομικά μορφώματα εκτρώματα τα funds να αγοράσουν τις απαιτήσεις των τραπεζών από δάνεια έναντι ευτελέστατων τιμημάτων και στη συνέχεια να διεκδικούν ολόκληρα τα δάνεια, δηλαδή να βγάζουν τεράστια κέρδη εις βάρος του ελληνικού λαού και των πολιτών των οποίων στοχοποίησαν την περιουσία και την πρώτη κατοικία» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στα «Νέα», η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναλυτικά το άρθρο της Ζ. Κωνσταντοπούλου:

Πλειστηριασμοί ώρα μηδέν Η μεγάλη δίκη στο ΣτΕ

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds εξέθεσε την πολιτική κυβερνητική και αντιπολιτευτική υποκρισία πάνω σε ένα ζήτημα στο οποίο η κοινωνία και οι ευάλωτοι πολίτες δανειολήπτες έχουν εγκαταλειφθεί και αφεθεί στο έλεος της κερδοσκοπίας και της ακραίας αναλγησίας των τραπεζών και των funds φθάνοντας να χάνουν τις κατοικίες τους και τις μικρές ιδιοκτησίες τους για χρέη τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά από σοβαρή αποτυχία των πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι άνθρωποι ενθαρρύνονταν με ακραίο τρόπο να δανειστούν λάμβαναν στα σπίτια τους προεγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες ενώ μέχρι το 2010 οι κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και δεν υπάρχει κανένας φόβος οικονομικής κρίσης για τη χώρα.

Από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας τη δραματική περικοπή εισοδημάτων την περιαγωγή της κοινωνίας σε αδυναμία πληρωμής οι κυβερνήσεις μερίμνησαν κατ επανάληψη να διευκολύνουν τις τράπεζες με διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα ώστε να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση.

Αντίστοιχη ουσιαστική βοήθεια δεν έδωσαν ποτέ στους πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν ξανά δάνεια για τα οποία οι τράπεζες είχαν ήδη αποζημιωθεί με κρατικό χρήμα αλλά και προσκλήθηκαν να βρει ο καθένας μόνος του τη λύση προσφεύγοντας στα δικαστήρια με πενιχρά μέσα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα που προηγουμένως διακήρυσσε το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη έφερε νόμους με τους οποίους επέτρεπε στις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο στις διαδικασίες πλειστηριασμών διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς τους έκανε ηλεκτρονικούς έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που κάποιοι αποτρέπαμε στα ειρηνοδικεία κι έφερε ειδική νομοθεσία για να διευκολύνει νομικά μορφώματα εκτρώματα τα funds να αγοράσουν τις απαιτήσεις των τραπεζών από δάνεια έναντι ευτελέστατων τιμημάτων και στη συνέχεια να διεκδικούν ολόκληρα τα δάνεια δηλαδή να βγάζουν τεράστια κέρδη εις βάρος του ελληνικού λαού και των πολιτών των οποίων στοχοποίησαν την περιουσία και την πρώτη κατοικία.

Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει όλους τους νόμους Τσίπρα και δεν τους καταργεί. Εφαρμόζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και δεν τους καταργεί Και δυστυχώς για άλλη μία φορά η δικαστική εξουσία με την πρόσφατη απόφασή της δεν στάθηκε στο ύψος της αποστολής της να προστατεύσει τους πολίτες από αυτήν τη λεηλασία Να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και το δικαίωμα στη στέγη.

Ομως το ζήτημα δεν τελείωσε. Στις 28/2/2023 θα εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχω καταθέσει εγώ προσωπικά και η Πλεύση Ελευθερίας μαζί με άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κατά του να σου παίρνουν το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς δημόσια διαδικασία και χωρίς εγγυήσεις δικαστικού ελέγχου. Η αίτηση κατατέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ όταν Τσίπρας Κοντονής Τσακαλώτος επέβαλαν με το έτσι θέλω τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στην εκδίκασή της θα υπερασπισθώ όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια έμπρακτα νομικά πολιτικά και κινηματικά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην πρώτη κατοικία και στη στέγη αλλά και το δικαίωμα των ανθρώπων να μη λεηλατείται η ιδιοκτησία τους από μηχανισμούς κερδοσκοπίας Και θα ζητήσω από τη Δικαιοσύνη αυτή τη φορά να σταθεί στο ύψος της.

* Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας πρώην πρόεδρος της Βουλής

ΠΗΓΗ tomanifesto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου