Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της HASC του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ

 

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) Αντιπροσωπεία μελών της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στον Ναύσταθμο της Σούδας.

Η Αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis και αποτελείτο από τον Πρόεδρο της HASC Γερουσιαστή κ. Mike Rogers ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου κ. Mark Alford, κ. Gus Bilirakis, κ. Andrew Clyde, κ. John Garamendi, κ. Nicole Malliotakis, κ. Lisa McLain και κ. Donald Norcross.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την HASC τονίζοντας ότι η Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και ευρύτερα, και ότι η Χώρα μας για μια ακόμη φορά τάχθηκε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, υποστηρίζοντας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια την πολεμική της προσπάθεια.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά αξιόπιστο Σύμμαχο που προάγει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σέβεται την διεθνή νομιμότητα και την τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής και στην αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, με την γενικότερη ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή της τόσο στις δράσεις και επιχειρήσεις του Συμμαχίας και της ΕΕ, όσο και σε διμερή και πολυμερή σχήματα εταιρικής συνεργασίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των 2 Χωρών που εμβαθύνεται συνεχώς, μεταξύ άλλων και με τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA), τονίζοντας την στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, ο Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος (ΕΑ) Απόστολος
Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα της αρμοδιότητάς του και ακολούθησε συζήτηση.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου