Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

25η Μαρτίου στη Μελβούρνη: Η νέα γενιά έδωσε δυναμικό παρών στην παρέλαση - Στο γήπεδο της «Ελλάδας» Μελβούρνης η παρέλαση, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε με τμήματα τυμπανιστών

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, την Κυριακή ελληνικές σημαίες κυμάτισαν ξανά στον ουρανό της Μελβούρνης, στην παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου. Με επίκεντρο το γήπεδο της «Ελλάδας» στο Άλμπερτ Παρκ, η νεότερη γενιά δήλωσε έδωσε ένα δυναμικό παρών.

Κατά γενική ομολογία, το ξεχωριστό στον φετινό εορτασμό –που έγινε με φόντο το δυστύχημα στα Τέμπη, για τα θύματα του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή–, ήταν η μαζική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών. Σύσσωμη ήταν η συμμετοχή και των ομογενειακών σωματείων.

Άλλωστε, κατά τη σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε στην πνευματική παρακαταθήκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τη νέα γενιά, η οποία συνοψίζεται στην ακόλουθη προτροπή: «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα “υπέρ Πίστεως” και έπειτα “υπέρ Πατρίδος”».

Για πρώτη φορά την παρέλαση άνοιξαν τμήματα τυμπανιστών· η ιδέα ήταν… δανεική από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Επίσης, υπήρξε αναπαράσταση του όρκου των Φιλικών, από ομογενείς με παραδοσιακές φορεσιές.

Επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο οποίος μιλώντας στον Νέο Κόσμο ευχαρίστησε τον κόσμο για την εντυπωσιακή προσέλευση, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της παρέλασης.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

(Φωτ.: Facebook / South Melbourne FC)

(Φωτ.: Facebook / South Melbourne FC)

Το Σάββατο στο Shrine of Remembrance τελέστηκε τρισάγιο υπέρ των αγωνιστών και ηρώων του 1821 και έγινε κατάθεση στεφάνων, παρουσία του πολιτειακού πρωθυπουργού Ντάνιελ Άντριους, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζον Πεσούτο, του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και του γενικού πρόξενου Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Η απόφαση η παρέλαση να μεταφερθεί στο γήπεδο ελήφθη λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν το 2019, και τον προπηλακισμό του Γιώργου Βαρεμένου (που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση), λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου τίμησε και η προξενική Αρχή, η οποία παρέθεσε δεξίωση, ενώ την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη δοξολογία τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου