Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Σωματείο «Νίκος Καπετανίδης»: Η θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη σύμβολο αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου - Συμπληρώνονται σήμερα 66 χρόνια από την εκτέλεση του μέλους της ΕΟΚΑ από τους Άγγλους, σε ηλικία 19 ετών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του σωματείου δράσης «Νίκος Καπετανίδης» τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Αμάντα Πρωτίδου)

Ανακοίνωση με αφορμή την θλιβερή επέτειο της εκτέλεσης του Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τους Άγγλους, σαν σήμερα, πριν από 66 χρόνια εξέδωσε το σωματείο δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Σήμερα ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης θα ήταν 85 ετών και, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η εθνική του συνείδηση τού υπέδειξε να τον θυμόμαστε ακμαίο, νέο, ωραίο, ποιητή και μαχητή στο άνθος της νιότης του. Επέλεξε συνειδητά την αιχμαλωσία, παρά την φυγή».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε στον ιερέα που τον λειτούργησε πριν την αγχόνη απαντώντας στην λογική του ερώτηση, γιατί ενώ μπορούσε να διαφύγει με τους φίλους από την παγίδα των Άγγλων προτίμησε να μείνει σταθερός και να συλληφθεί, εκείνος απάντησε «δεν ήθελα οι Άγγλοι να με νομίσουν δειλό».

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, σε ηλικία 19 ετών, ως ήρωας της ΕΟΚΑ, στάθηκε γενναία, τόσο στο εδώλιο του Άγγλου δικαστή, όσο και στην αγχόνη, θυμίζοντας σε όλους τους Έλληνες του Πόντου τον Νίκο Καπετανίδη, που τα ίδια έπραξε εμπρός στον Τούρκο δικαστή στην Αμάσεια και αμέσως μετά στην αγχόνη.

Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» τίμησε τον Σεπτέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τους δύο Εθνομάρτυρες του Πόντου και Κύπρου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, το δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη» από την Πάφο.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση του σωματείου δράσης «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Αμάντα Πρωτίδου)

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατάγεται από την Πάφο, την πατρίδα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου