Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ με στράτευση «ψυχαγωγών»

 Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Ο ένας είναι ένας τύπος, ο οποίος είναι παντογνώστης, τα ξέρει όλα. Ξέρει για τις σχέσεις υπουργών με δημοσιογράφους, ξέρει τα σουσούμια του Μητσοτάκη, ξέρει το πολιτικό παρασκήνιο. 

Το μόνο που «δεν ήξερε» ήταν ότι ο κολλητός του και επί χρόνια συνεργάτης είχε μια ανωμαλία: Ανέβαζε στο Διαδίκτυο βίντεο πορνό εν αγνοία των γυναικών, οι οποίες πήγαιναν μαζί του. Ο άλλος είναι ένας γενικά χαρούμενος διασκεδαστής, «με γλυκά καλοκαιράκια», ο οποίος μες στην κτηνώδη άγνοιά του άθροισε τους νεκρούς με τους αγνοούμενους κι έβγαλε…114 θύματα. Η άλλη είναι μια τηλεπερσόνα προφανώς με κληρονομικό χάρισμα, η οποία ξέρει ότι κάτω από τα συντρίμμια των βαγονιών βρίσκονται δεκάδες παιδιά. Τα οποία προφανώς κάποιοι «κρύβουν».

Το κενό του Λ. Λαζόπουλου φαίνεται πως είναι μεγάλο. Ο προπαγανδιστής της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τα είχε κάνει όλα. Ψέματα, προπαγάνδα, δολοφονία χαρακτήρων. Μέχρι και το μοντάζ στις πέτσινες καταγγελίες του αλησμόνητου Π. Χαϊκάλη ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν για να ψηφίσει τον Στ. Δήμα, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ηταν από τους στυλοβάτες του παραμυθιάσματος για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η «κολόνα της Αριστεράς» έπεσε μαζί το πολιτικό ασκέρι των αυταπατημένων, των ανίκανων και των υποκριτών λαϊκιστών.

Και να τώρα τα «κολονάκια» της νέας προσπάθειας για επιστροφή του «καραβανιού». Πιο «βαρύς» σε όλη αυτή την ελαφρότητα εμφανίζεται ο Α. Κανάκης. Ενας άνθρωπος πολιτικό εκκρεμές. Ενας άνθρωπος που παρεμπιπτόντως ασκεί πολιτική κριτική, χωρίς να έχει κάνει ρεπορτάζ ούτε μια φορά στη ζωή του. Αλλά είναι «αποψάτος». Εκ του προχείρου και πάνω-πάνω. Οπως στο καφενείο, όπου όποιος γουστάρει μιλάει και λέει ό,τι γουστάρει. Είτε έχει βάση είτε είναι από την κοιλιά του. Είναι κι αυτή μια μορφή της χαράς της Δημοκρατίας. Αλλά είναι μάλλον η πιο φτηνή, όσο ακριβά κι αν κοστίζει.

Η «κριτική αλά Κανάκη» θέλει θράσος, αλλά και δόσεις της γνωστής τζάμπα μαγκιάς. Και ο «σατιρικός» τα έχει και τα δύο. Σε αντίθεση με τον Μουτσινά ή τη Χρηστίδου, οι οποίοι απλώς λαϊκίζουν σε μια άγαρμπη προσπάθεια ταύτισης με το πένθος και την οργή της κοινωνίας.

Η περίπτωση Κανάκη είναι διαφορετική. Είναι πιο τοξική και ύπουλη. Εχει κάθε δικαίωμα να μη γουστάρει ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Γεωργιάδη. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα όντας άσχετος από σιδηροδρόμους, συστήματα ασφαλείας, γνώση των συμβάσεων και των εργολαβικών προσφυγών να βγαίνει με ύφος εκατό καρδιναλίων και να παίζει -κυριολεκτικά- με τον πόνο και την ηθική μιας σοκαρισμένης κοινωνίας. Ηθικολογώντας και προπαγανδίζοντας. Και κάνοντας και συστάσεις με υψωμένο δάκτυλο σε καναλάρχη, γιατί δίνει βήμα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Ποιος είσαι, βρε μεγάλε; Πόση έπαρση; Πόση αυταρέσκεια; Πόσο αλλού μπορεί να είσαι;

Αλλοι μισθοφόροι, άλλοι εθελοντές λόγω ελαφρότητας συμμετέχουν σε μια ύπουλη προπαγάνδα, η οποία όμως είναι τόσο χοντροκομμένη, ώστε γίνεται αντιληπτή από κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενο πολίτη. Ακόμα κι απ’ αυτούς που ακούνε από το στόμα τους αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν. Μια κοινωνία που πενθεί και οργίζεται το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι μια τόσο φτηνή και χοντρή προπαγάνδα.

ΑΙΧΜΗ

FOLLOW THE… ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κι ενώ η εξωφρενική προσπάθεια προκαταβολικής «αθώωσης» του καθ’ ομολογίαν του σταθμάρχη-φυσικού αυτουργού του εγκλήματος στα Τέμπη συνεχίζεται χωρίς αιδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας πού το πάει, νομίζει, ότι μπορεί να πείσει πως για ό,τι έγινε φταίει μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει μετωπική με το προφανές και την κοινή λογική. Αλλά όσες φορές κι αν έσπασε τα μούτρα του, μυαλό δεν έβαλε.

Το μένος του ήδη τον έχει εγκλωβίσει σε ένα μεγάλο αδιέξοδο: την αναγκαστική διερεύνηση του πώς φτάσαμε στο τραγικό δυστύχημα, για το οποίο -εκτός του φυσικού αυτουργού- ασφαλώς φέρει ευθύνη και η κυβέρνηση. Ομως αυτές οι ευθύνες είναι συνέχεια κάποιων άλλων ευθυνών. Η ολοκληρωτική εξαφάνιση του Χρ. Σπίρτζη από τα ΜΜΕ είναι απλώς η αρχική ένδειξη του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ασχολούνται ήδη με την αλληλοδιαδοχή των συμβάσεων, οι οποίες σήμαναν τραγικές καθυστερήσεις και μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο ταμείο.

Ηδη τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούν στην περίφημη σύμβαση «717» του 2014, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με αρμόδιο υπουργό τον Χρ. Σπίρτζη. Συμπληρωματικές συμβάσεις, ενστάσεις, νέες συμβάσεις, πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς έναντι ευτελούς τιμήματος, χωρίς να τηρούνται οι υποχρεώσεις της νυν Hellenic Train να επενδύσει 650 εκατ., και πλήθος μεσολαβήσεων -ακόμα και κουμπάρων του υπουργού- για να αλλάξουν τα δεδομένα. Στο οικονομικό έγκλημα υπάρχει ο χρυσός κανόνας του follow the money. Εν προκειμένω ισχύει μια παραλλαγή του: Follow τις συμβάσεις. Μία-μία. Ολες έχουν υπογραφές και είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων

-συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων- με κόστος και για το δημόσιο ταμείο και για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Και από τη στιγμή που δεν άντεξε ούτε μια μέρα το «φταίει μόνο η κυβέρνηση του Μητσοτάκη» που εκστόμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέρκα (τότε ήταν γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), ο δρόμος που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ρεφάρει είναι εύκολο να γίνει μπούμερανγκ.

Τρέχει… η Δικαιοσύνη

Δυσανάλογα πολύ -σε σχέση με το μικρό χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει- υλικό έχει συλλέξει η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Οι δύο παραγγελίες του Ι. Ντογιάκου, η αναβάθμιση της έρευνας και η ανάσυρση υποθέσεων από το αρχείο έχουν εξασφαλίσει ήδη πλήθος στοιχείων τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ολομέλεια εφετών Λάρισας αναμένεται να απαντήσει θετικά στην πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας να οριστούν ακόμα δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, οι οποίοι θα συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης προς κάθε κατεύθυνση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην κίνηση του Ι. Ντογιάκου να ζητήσει από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης τη δικογραφία για το δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με θύματα τρεις νεκρούς, το οποίο επίσης είχε αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος μηχανοδηγού. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να θέλει να διαπιστώσει αν διερευνήθηκαν ή όχι οι καταγγελίες για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών και για την ασφάλεια του δικτύου. Οπως φαίνεται, τέτοια έρευνα δεν έγινε. Και πιθανώς να ζητηθεί τώρα, ώστε να συσχετισθούν τυχόν παρόμοια προβλήματα.

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Κάποιος ξύπνησε τη σχεδόν άφαντη ως τώρα Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ή ξύπνησε μόνη της από ένστικτο;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Δεν είναι δίκαιο; Ο αμετάκλητα καταδικασμένος Ν. Παππάς στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο γιατρός Ν. Χαυτάρας, που έδωσε ένα μήνα αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ Λάρισας, βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΡΙΕΣ -3

Ως πότε θα διαρκέσει το εμπάργκο από τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ που έχει επιβάλει η Κουμουνδούρου στον Χρ. Σπίρτζη; Κρίμα να ακυρώνει τη μια εμφάνιση μετά την άλλη…

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου