Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Η General Robotics, ο Ισραηλινός σχεδιαστής των Light Weight RCWS Systems και της τακτικής ρομποτικής, εμφανίζει προηγμένες ενσωματώσεις των συστημάτων της εταιρείας σε πλατφόρμες πολλών κατασκευαστών.

  Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Η General Robotics, ο Ισραηλινός σχεδιαστής των Light Weight RCWS Systems και της τακτικής ρομποτικής, εμφανίζει προηγμένες ενσωματώσεις των συστημάτων της εταιρείας σε πλατφόρμες πολλών κατασκευαστών. Τα συστήματα παρουσιάζονται από αρκετούς κορυφαίους ολοκληρωτές που συμμετέχουν στην αμυντική έκθεση IDEX και στην ναυτική έκθεση NAVDEX που εγκαινιάζεται σήμερα στο Άμπου Ντάμπι.

SHARK – Naval Light & Smart RCWS

Στην οθόνη εμφανίζεται το SHARK, ένα τηλεκατευθυνόμενο οπλικό σύστημα (RCWS) που τοποθετεί ένα πολυβόλο M2HB .50. Το SHARK είναι εγκατεστημένο πάνω από το 170M DETECTOR, ένα αυτόνομο σκάφος που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ADSB και την IAI.

Χτισμένο ως ένα στιβαρό, στιβαρό, αξιόπλοο σύστημα, είναι αρκετά ευέλικτο για να λειτουργεί από απόσταση σε ένα γεμάτο κατάστρωμα, σημειώνοντας απευθείας χτυπήματα σε κατάσταση θάλασσας έως και 3, όπου η πλατφόρμα και οι στόχοι κινούνται συνεχώς. Με το SHARK επί του σκάφους, οι χειριστές μπορούν να επωφεληθούν από προηγμένες λειτουργίες αυτοματισμού, σταθεροποίησης και ενσωμάτωσης πλατφόρμας, όπως η διαισθητική τεχνολογία «Point & Shoot™». Ο έλεγχος πυρός με τεχνητή νοημοσύνη εκτελεί έναν αλγόριθμο πρόβλεψης στόχου (TPA) για να ευθυγραμμίσει τη διαδρομή του βλήματος και την αναμενόμενη θέση του στόχου και να κατευθύνει το όπλο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο τότε ρίχνει το σύστημα. Αυτή η τεχνική έχει επιδείξει ακρίβεια χτυπήματος πάνω από 80 τοις εκατό.

Ελαφρύ PITBULL RCWS που τοποθετεί το MG3838 από τη Sig Sauer.

Η τελευταία έκδοση του ελαφρού RCWS PITBULL εμφανίζεται σε δύο διαμορφώσεις. Το ένα παρουσιάζεται από την εταιρεία EDT του Άμπου Ντάμπι, τοποθετημένο στο ATEMM του Plasan, ένα ρομποτικό όχημα εδάφους που μπορεί να αναπτυχθεί ως οπλικό σύστημα χωρίς επιτήρηση. Το ATEMM που εμφανίζεται φέρει μια στοίβα από περιπλανώμενα όπλα, αυτοπροστατευμένα από το PITBULL RCWS της General Robotics που τοποθετεί το 0,50 CAL H2MG. (Θάλαμος 11-C07). Το PITBULL εμφανίζεται επίσης με το νέο MG338 στο Sig Sauer.

A PITBULL RCWS is mounted on Plasan’s ATEMM robotic platform

Το οπλισμένο ρομπότ DOGO μπορεί πλέον να λειτουργεί σε συγχρονισμό με το μικρότερο CHAMELEON. Φωτογραφία: Defense-Update

Ρομποτική Ομαδική Εργασία

Διερευνάται επίσης η ομαδική εργασία δύο λειτουργικών ρομποτικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν από την General Robotics. Το DOGO, ένα μικρό ρομπότ οπλισμένου αναγνωρίσεως βελτιστοποιημένο για επιχειρήσεις σε εσωτερικούς χώρους, είναι πλέον προσανατολισμένο να συνεργαστεί με τον Chameleon ως ένα μαρσιποφόρο ρομπότ που μεταφέρεται στην πλάτη του DOGO ή πετιέται σε ψηλότερο όροφο ή στέγη για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης και να επεκτείνει τη σύνδεση επικοινωνίας. Το DOGO και το CHAMELEON εκτίθενται στο International Golden Group (IGG).

PITBULL Anti Drone

Μια άλλη έκδοση του PITBULL τονίζει τις δυνατότητες του συστήματος κατά των drone. Το PITBULL μπορεί να εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς τελεστές από την D-FEND Solutions ή το Droneshield για soft-kill ή να χρησιμοποιήσει ένα πυροβόλο όπλο με τις εξελιγμένες δυνατότητες αυτόματης αναγνώρισης στόχων, παρακολούθησης και προηγμένων δυνατοτήτων πρόβλεψης στόχων για σκληρή θανάτωση. Η Resource Industries εμφανίζει το PITBULL Anti-Drone σε αυτήν τη διαμόρφωση.

Το PITBULL παρέχει το στοιχείο Hard Kill στη λύση C-UAS της Resources Industries στο τσεχικό τεθωρακισμένο όχημα Patriot II. Το στρώμα soft-kill που παρέχεται από τις λύσεις D-FEND είναι τοποθετημένο πίσω από το PITBULL).

Βλέπουμε την τοποθέτηση σε ένα σκάφος το οποίο έχει 4 κεραίες με μικρά AESA ραντάρ, ενώ ο αυτόματος πύργος έχει οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός.

Έχει πολύ καλά συστήματα με FLIR, κάμερες ημέρας-νυχτός, αποστασιόμετρο λέιζερ. Μπορούν να καταστρέψουν τα UAS Κατηγορίας 1 και Κατηγορίας 2.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Στο Ισραήλ έχουν χιλιάδες αυτόματους πύργους τοποθετημένους σε διάφορα οχήματα για να καταστρέψουν UAS, πεζικό, ελαφρά οχήματα και να βοηθήσουν στης μάχες μέσα στης πόλεις. Τα δικά μας που είναι; Τα δικά μας οπλικά συστήματα γιατί δεν υπάρχουν σε παραγωγή; Γιατί δεν τρέχουμε να προλάβουμε της εξελίξεις;

Ο εχθρός έρχεται και εμείς περιμένουμε δεν τον βλέπουμε; Τι περιμένουμε να μας εξολοθρεύσει; Αντί να έχουμε σηκώσει τα μανίκια και να τρέχουμε ημέρα και νύχτα.

Όσο για το βάρος του θα το συγκρίνετε με την παρακάτω φωτογραφία.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου