Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Σουδάν: Δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός – Η Γερμανία ετοιμάζει στρατό για την απομάκρυνση των πολίτων της

Μαίνεται για πέμπτη μέρα ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 270 και τους τραυματίες τους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ενώ η Γερμανία ετοιμάζει στρατό για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Η 24ωρη κατάπαυση του πυρός έμεινε μόνο στα χαρτιά. Πυροβολισμοί, εκρήξεις και μαχητικά αεροσκάφη δεν σταμάτησαν ούτε ένα λεπτό.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το αεροδρόμιο να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μαίνονται για πέμπτη ημέρα στο Χαρτούμ, κοντά στη διοίκηση του στρατού και στο προεδρικό μέγαρο.

Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο στρατιωτικά οχήματα ενώ οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό, ούτε τρεχούμενο νερό.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν είναι μυστικό. Δεν έχουμε ηλεκτρικό και νερό. Είναι η τέταρτη μέρα που δεν έχουμε νερό», ανέφερε κάτοικος.

Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λένε πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου.

Την ίδια στιγμή πάντως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν πίσω από τον ξαφνικό εμφύλιο στην Τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής την ομάδα Βάγκνερ του Πούτιν.

Η παρουσία της ομάδας Βάγκνερ στο Σουδάν είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα. Όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία , το μυστικό δίκτυο του Κρεμλίνου άρχισε να ενεργοποιεί τις πηγές της στο Σουδάν για να αναζωπυρώσει τον πόλεμο.

Παρά τον κίνδυνο οι πολίτες προσπαθούν να φύγουν από την πρωτεύουσα με κάθε μέσο ρισκάροντας να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Η Γερμανία ετοιμάζει στρατό για την απομάκρυνση των πολίτων της από το Σουδάν

Εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, η διοίκηση της Μπούντεσβερ – των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων της Γερμανίας – ετοιμάζεται να υποστηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών αν απαιτηθεί επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων της χώρας από τη σουδανική επικράτεια.

Επικεφαλής της οργάνωσης θα είναι η Γαλλία καθώς έχει τους περισσότερους κατοίκους (250) ενώ μεγάλο αριθμό κατοίκων έχει και η Γερμανία και η Ιταλία (στο σύνολο 1.000). Οι Έλληνες είναι 15, ενώ οι τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα υλικά για να χειρουργηθούν.

Η Γερμανία είπε πως η ειδική ομάδα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και θα επιχειρήσει πρώτη να απεγκλωβίσει τους Γερμανούς πολίτες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου