Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Η τουρκική τράπεζα Halkbank δεν έχει ασυλία από την ποινική δίωξη

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη πως το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, Halkbank, αναφορικά με τις κατηγορίες πως παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το CNBC, το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Halkbank ότι είχε ασυλία από τη δίωξη στα αμερικανικά δικαστήρια λόγω του νόμου περί ασυλίας ξένων κρατών του 1976 και ότι το ομοσπονδιακό ποινικό δίκαιο δεν επιτρέπει τη δίωξη οργάνων ξένων κρατών, όπως η τράπεζα.

Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τη Halkbank ότι μετέτρεπε τα έσοδα από το πετρέλαιο σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά προς όφελος των ιρανικών συμφερόντων και ότι τεκμηρίωσε ψεύτικες αποστολές τροφίμων για να δικαιολογήσει τις μεταφορές των εσόδων από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα επίσης με το δικαστήριο, η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια απαγορευμένων κεφαλαίων, με τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια να ξεπλένονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Η Halkbank παραπέμφθηκε το 2019 από το δικαστήριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν επειδή φέρεται επί χρόνια να έβρισκε τρόπους να αποφεύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στο Ιράν, ξεπλένοντας δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των Ιρανών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η υπόθεση της Halkbank έχει περιπλέξει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της τράπεζας ως «παράνομο και άσχημο βήμα».

Στον δρόμο για το Εφετείο

Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο είπε στο 2ο Εφετείο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το αίτημα της Halkbank να απορρίψει την ποινική δίωξη με βάση το επιχείρημα της ασυλίας του κοινού δικαίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει προηγουμένως ότι μια αστική αγωγή που δεν διέπεται από τον νόμο FSIA μπορεί ακόμη να παραγραφεί από την ασυλία του ξένου κράτους βάσει του λεγόμενου κοινού δικαίου.

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το εν λόγω κώλυμα δεν θα εφαρμοζόταν σε ποινική δίωξη εμπορικής οντότητας όπως η Halkbank.

Με πληροφορίες από CNBC, Reuters

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου