Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Επιστροφή στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά τη Δευτέρα, για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων


Στιγμιότυπό από την εκδήλωση μνήμης του 2022 στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα ημερομηνία στην εκδήλωση που αναβλήθηκε λόγω βροχής – Τι θα δει το κοινό στην Πλατεία Αλεξάνδρας

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, ημέρα που συμπληρώνονται 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον οθωμανικό στρατό, στο «Πυρρίχιο πέταγμα» στον Πειραιά θα κλείσει ο κύκλος των εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία που διέπραξαν Νεότουρκοι και Κεμαλιστές.

Η εκδήλωση στην Πλατεία Αλεξάνδρας ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 18 Μαΐου και αναβλήθηκε λόγω βροχής. Από το Δήμο Πειραιά, ο οποίος είναι συνδιοργανωτής, ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία, και έτσι το ραντεβού τιμής και μνήμης ανανεώθηκε για τις 8 το βράδυ της Δευτέρας.

«Το μήνυμα που θα στείλει η εκδήλωση είναι ότι δεν τελειώσαμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημά μας, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

»Επίσης, η εκδήλωση γίνεται γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν· η φράση προέρχεται από κείμενό μου Τ’ άκουσες αδερφέ, κομμάτι από το οποίο θα αναγνωστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης», είχε πει στο pontosnews.gr ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης,

Τι θα δει το κοινό

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, εκπρόσωπο της ΠΟΕ και άλλους επισήμους, για να σκορπίσει στη συνέχεια ρίγη συγκίνησης στη συνέχεια το ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν».

«Το συγκεκριμένο τραγούδι περιλαμβάνεται στον Ακριτικό Κύκλο και αποτελεί μια ωδή στον άγνωστο στρατιώτη. Είναι το μοναδικό τραγούδι σε ολόκληρη την ελληνική μουσική λαογραφία που εξυμνεί τον άγνωστο στρατιώτη. Αυτό το τραγούδι, καθώς και το «’Πάρθεν η Ρωμανία» που θα ακολουθήσει, θα τα πω εγώ παίζοντας τη λύρα μου, ενώ στο νταούλι θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Κοπαλίδης», είχε τονίσει ο Ηλίας Υφαντίδης.

Ηλίας Υφαντίδης (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Παναγιώτης Κοπαλίδης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τη «σκυτάλη» θα παραλάβει στη συνέχεια η διεθνούς φήμης Πόντια σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία θα ερμηνεύσει το νανούρισμα στην ποντιακή διάλεκτο «Νένυ το βασιλόπουλο μ’» καθώς και το «Την πατρίδα μ’ έχασα».

«Όλα τα νανουρίσματα σηματοδοτούν τον άνθρωπο, από τη γέννησή του έως το τέλος του. Δεν θυμόμαστε τα νανουρίσματα αλλά τα θυμάται η ψυχή μας, τα κύτταρά μας. Γι’ αυτό γαληνεύουμε και συγκινούμαστε, όταν ακούμε κάποιο νανούρισμα. Έβαλα νανούρισμα στο πρόγραμμα για συμβολισμό. Παραπέμπει στα χιλιάδες παιδιά που θανατώθηκαν κατά τη Γενοκτονία αλλά και αυτά που επρόκειτο αλλά δεν πρόλαβαν να γεννηθούν», σημείωνε ο Ηλίας Υφαντίδης.

Σόνια Θεοδωρίδου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Άννα Καλαϊτζόγλου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θα ακολουθήσει η αφήγηση του κειμένου του Ηλία Υφαντίδη Τ’ άκουσες αδερφέ;, από την ερασιτέχνη ηθοποιό του ποντιακού θεάτρου Άννα Καλαϊτζόγλου. Όπως λέει στο pontosnews.gr ο συγγραφέας, το συγκεκριμένο κείμενο «έγινε viral διότι μέσα σε μία σελίδα περιλαμβάνει τα πάντα για τη Γενοκτονία».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη σέρρα που θα χορέψουν πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου