Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Μουσείο Ποντίων Πιερίας: Μια μονάδα πολιτισμού σύγχρονη και βιώσιμη που θα στεγάσει την ιστορική ποντιακή κληρονομιά του τόπου


Μια... γεύση από το μουσείο (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μετά το καλοκαίρι η επίσημη παρουσίαση της μελέτης

Μεράκι, σεβασμό και άπειρη αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν οι πρόγονοι των Ποντίων στην Πιερία αποπνέει η μελέτη για το νέο μουσειολογικό και μουσειογραφικό πρόγραμμα που θα καταστήσει το νέο Μουσείο Ποντίων Πιερίας σύγχρονη και βιώσιμη μονάδα πολιτισμού.

Η μελέτη φέρει τις υπογραφές της ιστορικού-αρχαιολόγου Χρύσας Κοντάκη και της αρχιτεκτόνισσας Στεφανίας Τριανταφύλλου. 

Τη μελέτη –υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας) και τη συμβολή του μέλους του συλλόγου και αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου–, παρέλαβε με χαρά και συγκίνηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Το ΔΣ της ποντιακής Ένωσης με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και την ιστορικό-αρχαιολόγο Χρύσα Κοντάκη (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

«Η Συλλογή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας πλαισιώνεται από αξιόλογο αριθμό μαρτυριών και προσωπικών αφηγήσεων, και αυτό είναι που την κάνει μοναδική και πολλαπλώς αξιοποιήσιμη! Πρωταγωνιστές στο πρωτότυπο πολυεπίπεδο αφήγημα της νέας έκθεσης είναι οι μνήμες των αντικειμένων που φέρνουν στο προσκήνιο την τραυματική εμπειρία του εκπατρισμού και τα βιώματα της μετεγκατάστασης. Τα κειμήλια της Συλλογής συνδέονται με ιστορίες που αφορούν τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, αποτελούν στοιχεία για τη ζωή στις πατρίδες που άφησαν πίσω τους, αλλά και για τους νέους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν.

»Στόχος της επανέκθεσης της Συλλογής δεν είναι μόνο να παραθέσουμε στο κοινό τα τεκμήρια που περιλαμβάνει, αλλά κυρίως να παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι κάτοχοί τους τα επέλεξαν για να τους συνοδεύσουν στο περιπετειώδες ταξίδι τους, να αναδείξουμε τη χρήση και την αξία που είχαν αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Πιερία, αλλά και να επιχειρήσουμε να μάθουμε περισσότερα για τη διαδρομή που ακολούθησαν, άνθρωποι και αντικείμενα, στη διάρκεια του χρόνου μέχρι σήμερα», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Το εκθεσιακό αφήγημα είναι οργανωμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες: ιστορία, ταξίδι, νέα πατρίδα και μνήμη.

Για να το ακολουθήσουν, οι επισκέπτες εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον που συνδυάζει τα φυσικά και τα ψηφιακά εκθέματα και λειτουργεί ως αφορμή για να αναζητήσουν ποικίλες πτυχές του υλικού και άυλου Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν δημόσια μετά το καλοκαίρι στα μέλη, τους φίλους και τους δωρητές της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου