Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Σημαντική συνεργασία Eλλάδας και Ινδίας: Τα «μυστικά» μιας ειδικής γεωστρατηγικής σχέσης στην Ασία, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη


Κατά τη διάρκεια της άσκησης Ηνίοχος τόσο οι Έλληνες αεροπόροι, όσο και οι Ινδοί είχαν την ευκαιρία να πετάξουν με F-16 αλλά και με Sukhoi 30. Πηγή: Ινδική Πολεμική Αεροπορία

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Πόσο εύκολο είναι για δύο κράτη που τα χωρίζουν 7.869 χιλιόμετρα ή 4.889ναυτικά μίλια να έχουν έρθει πιο κοντά και να συνεργάζονται στον τομέα της άμυνας;

Η ανατολή της γεωστρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί έχει τη δική της σημασία στην γεωπολιτική σκακιέρα διότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο πέρα από το οικονομικό έρεισμα στα κράτη του Κόλπου, η Ινδία θέλει ν’ αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό δίκτυο στον «δρόμο του μεταξιού» που έχει χαράξει η Κίνα.

Και μάλιστα μία από τις οδούς που έχει ακολουθήσει πιστά η Ινδία καταλήγει στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου ρόλου, το Νέο Δελχί επιθυμεί την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων με τις χώρες που βρέχονται αμιγώς από τη Μεσόγειο αλλά και να εδραιωθεί ποικιλοτρόπως στη Γηραιά Ήπειρο, ακόμη και αμυντικά!

  • Δεν ήταν τυχαία η αποστολή παρατηρητή από την Ινδία στην περσινή άσκηση «Μέδουσα» που διεξήχθη στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου καθώς και με δυνάμεις άλλων κρατών.

Τα τελευταία χρόνια η άσκηση αυτή διευρύνεται με δυνάμεις από την Ευρώπη κι όχι μόνο. Και κανείς δεν αποκλείει ότι στην επόμενη «Μέδουσα» θα προστεθεί ένα επιπλέον συμμαχικό «πλοκάμι» που κι αυτό θα στέλνει τα δικά του μηνύματα σε οποιονδήποτε θέλει τη Μεσόγειο ως ταραγμένη θάλασσα.

Η πολύ πρόσφατη παρουσία του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά εκτός από τις επισκέψεις σε αεροπορικές βάσεις ή και τμήματα της ανεπτυγμένης αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας, είχε και μια ατζέντα με θέματα που αφορούν την αναβάθμιση της συνεργασίας σε επίπεδο αεροποριών τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και στον τομέα της
εκπαίδευσης.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αμέσως μετά το ταξίδι του στην Ινδία, βρέθηκε στη Γερμανία κι από εκεί μεταβαίνει στη Γαλλία στο Λε Μπουρζέ.

Η Ινδική Αεροπορία έχοντας παρακαταθήκη την εμπειρία του «Ηνιόχου 2023» έχει μια σαφή εικόνα για τις δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τα υπέρ των πτήσεων στον ελλαδικό χώρο και την εναλλαγή του πτητικού τοπίου με βάσει το ανάγλυφο. Και με τα παραπάνω φαίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι εκκινεί τη διερεύνηση του επόμενου αεροπορικού «τετ α τετ».

Η Hellas Journal από τις 17 Μαΐου είχε γράψει για το έδαφος που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί ώστε να προχωρήσει πολλά βήματα παρακάτω αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα αμυντική συνεργασία.

Η προσπάθεια επί της παρούσης εστιάζεται στο να βρεθεί η γόνιμη περίοδος που Ινδικά αεροσκάφη, με ιπταμένους και τεχνικό προσωπικό θα βρεθούν και πάλι στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όχι για τον «Ηνίοχο» αλλά για το Σχολείο Όπλων Τακτικής.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι και τα «μπλε φτερά» δεν θα βρεθούν επίσης στην Ασιατική χώρα, αν και το ταξίδι αυτό είναι
ιδιαίτερα δύσκολο.

Το ελληνικό «Top Gun» εκτός από την 6μηνη φοίτηση που περνούν οι σειρές των Ελλήνων ιπταμένων κι άλλες ειδικότητες της πολεμικής αεροπορίας, έχει σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα «φιλοξενίας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει φροντίσει η πολεμική αεροπορία να γίνει γνωστό και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στο συγκεκριμένο σχολείο.

Οι Ινδοί δείχνουν την πρόθεση να είναι αυτοί που θα «σπάσουν το ρόδι» για το ταχύρρυθμο Σχολείο Όπλων Τακτικής. Και παράλληλα είναι εύλογο ότι στην Ανδραβίδα θα μπορούν να πετάξουν, τουλάχιστον στον εξομοιωτή του F-16, ενός αεροσκάφους δηλαδή που βρίσκεται απέναντι από τα Ινδικά φτερά και στην κατοχή της αεροπορίας του Πακιστάν.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου