Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Πυρκαγιές – Ένα παράδειγμα μιας εγχώριας λύσης, που… δεν μας απασχολεί και τόσο

Όπως είναι λογικό αυτές τις ημέρες, όπως και κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια που θυμάται ο υπογράφων, η αρθρογραφία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. 

Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία της αρθρογραφίας (το DP έχει αναφερθεί εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα και αποτελεί και τη βάση του παρόντος άρθρου) μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη και σημαντικότερη κατά τον υπογράφοντα, αφορά στην σημασία της ΠΡΟΛΗΨΗΣ στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και κατ’ επέκταση στη διαφύλαξη του περιβάλλοντός, των περιουσιών και φυσικά της ανθρώπινης ζωής. Είναι φανερό ότι η έννοια της πρόληψης δεν έχει διαφύγει ούτε των αρμόδιων κλιμακίων, τα οποία τα τελευταία – τουλάχιστον δυο – χρόνια, έχουν αναθέσει καθήκοντα περιπολίας (ένα πυροσβεστικό CAP αν επιτρέπεται η σύγκριση) στα «μικρά» πυροσβεστικά αεροσκάφη (σσ. Air Tracktor, κλπ.).

Του Σώζοντα Α. ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ / MSc, PhDc
(Managing Director ZONOS SYSTEMS CONSULTING)

Αποδείχθηκε όμως, ότι αυτή η προσέγγιση έχει συγκεκριμένα όρια και περιορισμούς, καθώς είναι αδύνατο να καλυφθεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω του πεπερασμένου αριθμού πυροσβεστικών αεροσκαφών. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αφορά στην εκμετάλλευση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs – Unmanned Aerial Systems) για την επιτήρηση δασικών περιοχών, ειδικά και υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης πλέον των δασικών πυρκαγιών ως «ασύμμετρη και υβριδική» απειλή (το πλαίσιο των υβριδικών απειλών έχει ήδη αναλυθεί από το DP).

Να σημειώσουμε εδώ ότι στα διαφημιστικά φυλλάδια τόσο του UAV Bayraktar όσο και του Anka (αλλά και στο γενικότερο επιχειρησιακό πλάνο της γείτονος), οι αποστολές πολιτικής προστασίας αποτελούσαν βασικό άξονα στην ανάπτυξη των συστημάτων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπογράφων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις προσπάθειες που γίνονται από ελληνικά μυαλά και οι οποίες μπορούν να προσφέρουν επιπλέον στοιβάδες σε μια πολυστρωματική αντιμετώπιση και πρωτοποριακό modus operandi κατά των δασικών πυρκαγιών.

Η πρόταση της εταιρίας LAMBDA AUTOMATA είναι εξαιρετικά απλή (χωρίς να γίνεται απλοϊκή) και υψηλής αποτελεσματικότητας. Η πλατφόρμα που προτείνει η εταιρία είναι πλήρως αυτόνομη, μπορεί να επεκταθεί χωρίς περιορισμούς, δημιουργώντας ένα δίκτυο (mesh) αισθητήρων, ενώ παρέχει εκτεταμένη κάλυψη. Επιπρόσθετα ενσωματώνει στοιχεία προηγμένης τεχνολογίας μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, στοιχείο που κάνει επιτρέπει στη συγκεκριμένη λύση, να παρουσιάζει υψηλή αυτονομία αλλά και ελάχιστες (έως μηδενικές) απαιτήσεις επάνδρωσης.

Έχει δε ενσωματώσει δυνατότητες αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων, γρήγορης εξαγωγής συντεταγμένων (σσ. geo-tagging), ακόμα και χωρίς τη χρήση GPS και επικοινωνιών με μια ποικιλία από πλατφόρμες και μέσα. Ενδεικτικά θα αναφερθεί η άμεση ενημέρωση μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, μέσου κοινωνικής δικτύωσης WhatApp, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο απαράμιλλη επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Screenshot από την εφαρμογή με τα στοιχεία να έχουν ήδη μεταδοθεί μέσω WhatsApp [source: Lambda Automata]

Η τελευταία δυνατότητα αποτελεί και ένα από τα κρίσιμα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης, καθώς οι συντεταγμένες μπορούν να μεταδοθούν είτε σε συστήματα UAV, είτε στα ίδια τα πυροσβεστικά Α/Φ, τα οποία ουσιαστικά έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Το γεγονός αυτό (μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα δεδομένα, όπως π.χ. μετεωρολογικές συνθήκες και στοιχεία) επιτρέπει στα πληρώματα (μελλοντικά και μέσω του αυτόματου πιλότου) να επιλέξουν τη βέλτιστη διαδρομή ρίψης.

Ουσιαστικά το επιχειρησιακό πλαίσιο υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες (ρωτήστε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν εκπαιδευτεί ως προωθημένοι ελεγκτές) ενώ και οι ενδεχόμενες τεχνολογικές προκλήσεις έχουν και αυτές απαντηθεί. Ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube και ακολουθεί.

Η λύση (ή οι λύσεις) λοιπόν δεν χρειάζεται να αναζητηθεί στην άλλη άκρη της γης, ούτε να απαιτηθεί χρόνος μέχρι να «ωριμάσει». Η απαίτηση νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών (είτε αυτά λέγονται DHC-515 ή κάποια άλλη πρόταση) είναι αυταπόδεικτη. Μέχρι όμως αυτά να γίνουν διαθέσιμα, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ και «εντός των τειχών» και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να στηρίζουμε «έμπρακτα» τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου