Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς


Η Θέση του «Φ»

ΜΙΑ στο καρφί και μια στο πέταλο. Αυτή τη γνωστή τακτική επιστρατεύει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί από την μια να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ  χωρίς, όμως, την ίδια ώρα να διαφοροποιείται από διαχρονικές του θέσεις και επιδιώξεις. Σε ότι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό δεν κάνει βήμα πίσω, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πόσο «σημαντική είναι η Κύπρος» για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε προ ημερών στο Κυπριακό και στη λύση του ζητήματος. Κάποιοι, επιδερμικά διαβάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, εξέφρασαν ικανοποίηση επειδή έκανε λόγο για λύση και διαπίστωσαν και διαφοροποίηση Ερντογάν από παλαιότερες τοποθετήσεις του. Κι αυτό οφείλεται και στην αναφορά του στο 2004 και στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω απορρίφθηκε συντριπτικά από τους Ελληνοκύπριους.

ΤΙ είπε όμως ο Ερντογάν; «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το νησί της Κύπρου να αποκτήσει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί. Ωστόσο, οι απέναντί μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κατάσταση επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΗΛΑΔΗ; Για την κατοχική πλευρά η λύση περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μέσα από την αναγνώριση των «πραγματικοτήτων επί του εδάφους». Των κατοχικών δεδομένων. Αυτό ζητά ο Ερντογάν και κάποιοι το εκλαμβάνουν ως διαφοροποίηση.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει πολλές φορές στο παρελθόν πείσει πως αλλάζει. Ότι θέλει λύση του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών. Προφανώς κι όλα αυτά δημιουργούν εντυπώσεις και όσοι δεν ασχολούνται με την ουσία πιστεύουν αυτά που λέει ο Τούρκος Πρόεδρος. Θέλει, όπως λέει και πιστεύουν κάποιοι, λύση αλλά ταυτόχρονα εδραιώνει με νέα τετελεσμένα τα κατοχικά δεδομένα. Θέλει, λέει, λύση και την ίδια ώρα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό και τον νέο δίαυλο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ενώ δρομολογήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας και κατεχομένων. Παράλληλα με τα βήματα εποικισμού της Αμμοχώστου. «Άλλαξε» ο Ερντογάν;  Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου