Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ρωσία: Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ που προτείνει για νέο επικεφαλής της Wagner ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον βετεράνο μισθοφόρο Αντρέι Τρόσεφ ως νέο διοικητή της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Ο Πούτιν φαίνεται να έχει δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των βετεράνων μαχητών της Wagner και του ηγέτη της Γενγκένι Πριγκόζιν, μετά την αποτυχημένη εξέγερσή της τον περασμένο μήνα, σύμφωνα τουλάχιστον όσον με τα όσα προκύπτουν από τα σχόλιά του στην Kommersant, τα οποία επικαλείται το CNN.

Η εφημερίδα αναφερόταν σε μια συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση της εξέγερσης της Wagner στα τέλη Ιουνίου, μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Πριγκόζιν και αρκετές δεκάδες ανώτεροι μαχητές της Wagner.

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Πούτιν είπε σε δεκάδες μισθοφόρους της Wagner στη συνάντηση ότι μεταξύ των πολλαπλών επιλογών που τους προσέφερε, μία από αυτές περιελάμβανε τη συνέχιση της μάχης υπό ένα νέο διοικητή, έναν άνδρα που χρησιμοποιεί το διακριτικό "Sedoy", που σημαίνει "γκρίζα μαλλιά".

"Θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί όλοι σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν", είπε ο Πούτιν, "και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι' αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής από την αρχή".

"Και τι συνέβη τότε;" ρώτησε ο δημοσιογράφος της Kommersant απαντώντας στον Πούτιν. "Πολλοί άνθρωποι έγνεψαν καταφατικά όταν το είπα αυτό", απάντησε ο Πούτιν.

Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ

Το "Sedoi" είναι το ψευδώνυμο του Αντρέι Τρόσεφ, ενός ανώτερου διοικητή της Wagner, σύμφωνα με έγγραφα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γαλλικά επίσημα έγγραφα, πηγές με γνώση του θέματος και αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, σημειώνει το Reuters.

Στους συνεργάτες του περιλαμβάνεται ο Ντμίτρι Ουτκιν, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και ιδρυτής της Wagner, αναφέρει η ΕΕ.

Κανάλια στο Telegram που τάσσονται υπέρ της Wagner έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι ο Τρόσεφ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της Wagner.

Η ΕΕ τον περιέγραψε ως "εκτελεστικό διευθυντή (επικεφαλής του επιτελείου) της ομάδας Wagner" σε έγγραφο του 2021, το οποίο αναφέρει επίσης ότι ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

"Ο Αντρέι Τρόσεφ συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Wagner στη Συρία", ανέφερε η ΕΕ.

"Συμμετείχε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ. Ως εκ τούτου, παρέχει κρίσιμη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς".

Η Βρετανία τον περιέγραψε επίσης σε έγγραφα κυρώσεων για τη Συρία ως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wagner.

Ο Τρόσεφ γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν επί σοβιετικής εποχής η Αγία Πετρούπολη, στις 5 Απριλίου 1962, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Τα δυτικά έγγραφα περί κυρώσεων αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησής του την 5η Απριλίου 1953, χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

Πολέμησε στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, υπηρέτησε στον Βόρειο Καύκασο με τον ρωσικό στρατό και στη συνέχεια ως διοικητής της SOBR, μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε δύο φορές με το παράσημο του Τάγματος του Ερυθρού Αστέρα. Το 2016 του απονεμήθηκε η υψηλότερη διάκριση της Ρωσίας, το Μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, για την έφοδο στην Παλμύρα στη Συρία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Το 2017 εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μια φωτογραφία που δείχνει τον Πούτιν μαζί με τον Τρόσεφ, τον Ούτκιν και άλλους. Και οι δύο άνδρες φορούν διάφορα μετάλλια. Η φωτογραφία πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 2016.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου