Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

27 χρόνια πορείας μοτοσικλετιστών: «Ακύρωσε την, δεν είμαστε έτοιμοι…» (vid)


Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται από την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο τότε επικεφαλής της πορείας Μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας, ο οποίος εξιστόρησε όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 1996.

Αρχικά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς του μοτοσικλετιστές, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για ελευθερία.

Εξιστόρησε τις απαρχές της πορείας των μοτοσικλετιστών «Βερολίνο – Κερύνεια», η οποία είχε αρχίσει μήνες πριν τον Αύγουστο του 1996. «Ξεκινήσαμε από το Βερολίνο, περάσαμε από επτά χώρες χωρίς πρόβλημα και το πρόβλημα βρίσκεται στην Κύπρο με τα οδοφράγματα».

Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση τότε, ενώ είχε ενημερωθεί από τους μοτοσικλετιστές τρεις μήνες πριν, και φαινόταν ότι επικροτούσε την προσπάθεια τους, τις τελευταίες δέκα ημέρες αποφάσισαν να ακυρώσουν την πορεία.  Μίλησε για πιέσεις από όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμα και από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Εξήγησε ότι «με πήραν σηκωτό στο προεδρικό για να μου πει κάτι ο πρόεδρος, αλλά εγώ αρνήθηκα, επειδή δεν ήθελα να ακυρώσω την πορεία».

Κατά την συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο τότε πρόεδρος του έδειξε μια τηλεόραση, στην οποία φαίνονταν άρματα μάχης, έτοιμα να κάνουν επίθεση στις ελεύθερες περιοχές. «Δεν με έπεισε αλλά στην συνέχεια μου έδειξε άκρως απόρρητα έγγραφα. Μου είπε σε παρακαλώ, ακύρωσε την πορεία και θα σου πω εγώ πότε να την κάνεις. Διότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε η Ελλάδα είναι έτοιμη να μας υπερασπιστεί».  

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες και ΟΗΕ στον Γλαύκο Κληρίδη για την πορεία, ο οποίος του είχε πει ότι «όλοι πιέζουν να ακυρωθεί».

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να ανακοινώσει κάτι άλλο από την ακύρωση της πορείας, «διότι υπήρχε ο κίνδυνος να χτυπηθούν οι μοτοσικλετιστές, όπως απειλούσε ο Ραούφ Ντενκτάς».

Δείτε στα βίντεο αναλυτικά τη μαρτυρία του:

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου