Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Μελβούρνη: Ο Πόντος παρών στην τοιχογραφία του «Κρυμμένου Ελληνισμού του Footscray» - Ελληνοαυστραλοί καθημερινοί ήρωες και ορόσημα της ελληνικής παροικίας σε 250 τ.μ.


Η λέξη «Πόντος» με τον μονοκέφαλο αετό κοσμεί την τοιχογραφία για τον ελληνισμό του Footscray (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Παρών σε ένα ορόσημο της ομογένειας της Αυστραλίας, το οποίο θα κοσμεί για δεκαετίες το προάστιο Footscray (Φουτσκρέι) της Μελβούρνης, είναι ο Πόντος, με τον μονοκέφαλο αετό και ένα χορευτικό στιγμιότυπο από τις γυναίκες της διασποράς.

Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης κάτω από την απεικόνιση του χορού των γυναικών του Πόντου (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Πρόκειται για μια τοιχογραφία μήκους 250 τετρ. μέτρων, η οποία απεικονίζει τους Έλληνες του Footscray, αληθινούς ανθρώπους, πραγματικά αντικείμενα και πραγματικές ιστορίες της μεταναστευτικής ελληνικής διασποράς.

Η τοιχογραφία καταλαμβάνει χώρο 250 τετρ. μέτρων (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ανάμεσά τους και πολλοί Πόντιοι, οι οποίοι έφυγαν για να βρουν μια καλύτερη ζωή στη μακρινή ήπειρο της Ωκεανίας και κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στο δυτικό προάστιο της Μελβούρνης.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια με τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Η ολοκλήρωση αυτής της τοιχογραφίας, με τίτλο «Κρυμμένος Ελληνισμός του Footscray», αφηγείται την ιστορία των Ελληνοαυστραλών «ηρώων» της τοπικής κοινότητας και δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα αξιοθέατο που εξυμνεί την ομορφιά και το βάθος του ελληνικού πολιτισμού, αλλά αποτελεί επίσης και ένα είδος μνημείου που αναγνωρίζει και τιμά προσωπικότητες της ελληνικής παροικίας, οι οποίες μπορεί να μη βρίσκονται πλέον εν ζωή, αλλά συνεχίζουν να ζουν μέσα από τις μνήμες που εγείρουν έργα όπως αυτό.

Το ποντιακό στοιχείο παραμένει ισχυρό στο Footscray (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Κάτι που ξεκίνησε ως μία απλή ιδέα πριν από δύο χρόνια, έγινε πραγματικότητα μετά από ένα χρόνο συστηματικής δουλειάς και αφοσίωσης από τους Ντιν Κοτσιάνη, Πίτερ Γιασουμή και την ομάδα Greek Youth Generator, με την οικονομική υποστήριξη της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, οι χορεύτριες που παρουσιάζονται στην τοιχογραφία είναι οι Αλεξάνδρα Παυλίδου, Κόνι Κάντελερ (Κουρεμένου), Νικόλ Χαραλαμπίδη, Πένι Τσομπανοπούλου (Παπαιορδανίδη), Άρτεμις Κιριακίδη, Μάρθα Σταματόπουλου και Ανθή Ναβροζίδη-Πιλαλίδη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

«Μέσα από αυτή την τοιχογραφία εδραιώνεται η κληρονομιά όσων δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας», σημείωσε ο Π. Γιασουμής, συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν από την τοπική κοινότητα για τα εγκαίνια και την ολοκλήρωση του έργου, είναι κάτι που αποδεικνύει ότι η ελληνική κληρονομιά εξακολουθεί και ζει στο Footscray, ακόμα και αν είναι κρυμμένη».

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
 
ΠΗΓΗ  pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου