Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Η Αυστρία προμηθεύεται IRIS-T SLM & SLS, στα € 2 δισεκατομμύρια το κόστος – Δυνητικός αντικαταστάτης HAWK και OSA/ TOR M1 του Ελληνικού Στρατού;


Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει οκτώ συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-SLM από τη Γερμανία, οι οποίες θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας European Sky Shield. Η απόφαση της Αυστρία ήρθε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας προμήθειας του συγκεκριμένου συστήματος από την Εσθονία και τη Λετονία.

Το IRIS-T SLM επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος εμπλοκής 20 χιλιόμετρα, ενώ το αδελφό σύστημα IRIS-T SLS έχει μέγιστο βεληνεκές 12 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος εμπλοκής 8 χιλιόμετρα. Μια τυπική πυροβολαρχία IRIS-T SLM αποτελείται από αριθμό εκτοξευτών, ένα τρισδιάστατο ραντάρ πολλαπλού ρόλου τεχνολογίας AESA και ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Όλα τα συστήματα της πυροβολαρχίας διασυνδέονται μέσω ραδιοζεύξης ή με οπτική ίνα.

Συνολικά οι Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν 4 συστοιχίες του συστήματος Iris-T SLS και 4 συστοιχίες του συστήματος Iris-T SLM. Το κόστος ανέρχεται στα € 2 δισεκατομμύρια για συνολικά 8 συστοιχίες.

Παράλληλα χθες ανακοινώθηκε ότι τόσο η Λετονία όσο και η Εσθονία θα προμηθευτούν το ευρωπαϊκό σύστημα IRIS-T. Συγκεκριμένα, η Λετονία θα προχωρήσει στην αγορά 2-3 συστοιχιών έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά) ενώ η Εσθονία σκοπεύει να αποκτήσει 6 συστοιχίες Iris-T SLM έναντι € 1 δισεκατομμυρίου ευρώ συνολικού κόστους και για τις 6.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου