Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Κόσσοβο: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της KFOR


H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν τα ηνία της διεθνούς δύναμης Κοσσυφοπεδίου, με την Διοίκηση, το Επιτελείο και τον Ελληνικό Λόχο της KFOR να βρίσκεται στο Στρατόπεδο BONDSTEEL.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την περασμένη Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της ειρηνευτικής αποστολής KFOR έχει περάσει σε ελληνικά χέρια.

Ήδη στο στρατόπεδο BONDSTEEL του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF). Το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελεί και το Στρατηγείο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την συνεισφορά και συμμετοχή σε δράσεις της Συμμαχίας, ανέλαβαν την οργάνωση του Πολυεθνικού Τάγματος κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES). Η διαταγή ανάπτυξης ελήφθη από την JFC NAPLES, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του Τάγματος από Ομάδα Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ, που περατώθηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου.

Η ανάληψη της Διοίκησης του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) από την Ελλάδα αναδεικνύει την συνεχή και δυναμική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ανάδειξη της Χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, την Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε τελετή αναχώρησης στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ» στην Νέα Σάντα Κιλκίς, στην οποία παραβρέθηκε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος.

KFOR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου