Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Απόρρητο έγγραφο του 2016 προέβλεψε την επίθεση της Χαμάς


Ο τότε ΥΠΑΜ συνέταξε έκθεση που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Χαμάς να εισβάλει στο Ισραήλ, να σκοτώσει και να πάρει ομήρους. Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Εγγραφο που συντάχθηκε από τον τότε υπουργό Άμυνας Λίμπερμαν το 2016 προέβλεπε επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. 

Οπως γράφουν οι Israel Times, ο τότε υπουργός Άμυνας συνέταξε ένα έγγραφο 11 σελίδων που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Χαμάς να διασχίσει τα σύνορα της Γάζας, να χτυπήσει κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, να οργανώσει σφαγές και να πάρει ομήρους.

Το έγγραφο, μέρη του οποίου δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Yedioth Ahronoth σήμερα το πρωί, προαναγγέλλει πολλά από τα στοιχεία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και υποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης της Χαμάς, αλλά προφανώς δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις αρκετά σοβαρά.

«Η Χαμάς σκοπεύει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ισραηλινό έδαφος στέλνοντας έναν σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένων δυνάμεων (όπως οι Νούχμπα [κομάντο] για παράδειγμα) στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να συλλάβουν μια ισραηλινή κοινότητα (ή ίσως ακόμη και αρκετές κοινότητες) στα σύνορα της Γάζας και να πάρουν ομήρους», έγραψε ο Λίμπερμαν στο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο.

«Πέρα από τη σωματική βλάβη αυτών των ανθρώπων, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε σημαντικό πλήγμα στο ηθικό και στα αισθήματα των πολιτών του Ισραήλ».

Σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Λίμπερμαν ανέφερε το έγγραφο, λέγοντας ότι το έδωσε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Δεκέμβριο του 2016, προειδοποιώντας ότι η Χαμάς θα επιτεθεί «ακριβώς με τον τρόπο που έκανε» στις 7 Οκτωβρίου, εάν δεν καταστραφούν οι υποδομές της.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μη συμμετάσχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, λέει ότι ο τελευταίος έπρεπε να πειστεί να θέσει το θέμα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου το έγγραφο «απορρίφθηκε», μεταξύ άλλων από τους αρχηγούς ασφαλείας.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου