Ο μικρός πυρήνας της Χαμάς που σχεδίασε την επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε μυστικά για δύο χρόνια μέσω ενσύρματων τηλεφώνων, τοποθετημένων μέσα στα τούνελ κάτω από τη Γάζα, και για αυτό τα σχέδιά τους δεν έγιναν αντιληπτά από την Μοσάντ.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν στο CNNi δύο πηγές ασφαλείας, που παράλληλα αποκάλυψαν ότι οι σκληροπυρηνικοί αυτοί μαχητές της Χαμάς δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές.

Με αυτό τον τρόπο διασφάλισαν ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί δεν θα εντοπίσουν τα ίχνη τους, ούτε θα αντιληφθούν τα σχέδιά τους.

«Δεν γίνονταν πολλές κουβέντες, το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού γινόταν έξω…» δήλωσε μια εκ των πηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, που γνωστοποιήθηκαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να αιφνιδιάσουν έναν από τους πιο ανεπτυγμένους τεχνολογικά στρατούς του κόσμου εφαρμόζοντας παλαιομοδίτικα μέτρα αντικατασκοπείας: οι συναντήσεις και οι περισσότερες συνεννοήσεις γίνονταν διά ζώσης, οι μαχητές απέφευγαν τις νέες τεχνολογίες ενώ τα όποια τηλεφωνήματα έπρεπε να γίνουν, πραγματοποιούνταν από τα τούνελ.

Μαχητής της του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μέσα σε ένα από τα τούνελ στη νότια Γάζα / (Photo by Abed Rahim Khatib/NurPhoto via Getty Images)

Το σενάριο αυτό επεξηγεί, τρόπον τινά, το γιατί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έπιασε τόσο απροετοίμαστους τους Ισραηλινούς και αιφνιδίασε Μοσάντ και CIA.

Το CNNi δεν έχει δει τα συγκεκριμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο μίλησε με πηγές με γνώση των εν λόγω εκθέσεων.

Το γραφείο του διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ ούτε και η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απάντησε στο αίτημα του CNNi για σχόλιο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποκαλoύν τα τούνελ της Χαμάς το «μετρό της Γάζας».

Και αυτό γιατί δημιουργούν έναν εκτεταμένο λαβύρινθο, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ρουκετών και οπλισμού ενώ παράλληλα επιτρέπει στους μαχητές να μετακινούνται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Κατά τον ισραηλινό στρατό (IDF) στα υπόγεια τούνελ βρίσκονται, επίσης, τα διάφορα κέντρα ελέγχου και διοίκησης της Χαμάς.

Οι περισσότεροι μαχητές ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή

Πηγές δήλωσαν στο CNNi ότι οι περισσότεροι μαχητές έμαθαν για την επίθεση στο Ισραήλ την τελευταία στιγμή και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες.

Εκπαιδεύονταν εξαντλητικά για αρκετούς μήνες πριν από την επίθεση, ωστόσο ενημερώθηκαν συγκεκριμένα για τους στόχους τους μερικές ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση.

«Έτσι κρατάς κάτι κρυφό» είπε η εν λόγω πηγή.

Άλλη πηγή είπε με τη σειρά της ότι οι εκπαιδεύσεις των μαχητών είχαν γίνει αντιληπτές από το Ισραήλ, ωστόσο δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Σκέφτηκαν, ε πάντα έτσι εκπαιδεύουν αυτοί. Δεν έμοιαζε με κάτι διαφορετικό» εξήγησε.

Τρίτη πηγή αποκάλυψε στο CNNi ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι έχει βοηθήσει τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες τα τελευταία χρόνια.

Οι Ισραηλινοί γνώριζαν για τα μυστικά τηλέφωνα

Το Ισραήλ γνώριζε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν κρυφά ενσύρματα τηλέφωνα και πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου.

Ένα αντίστοιχο σύστημα επικοινωνίας είχε εντοπιστεί το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια εφόδου στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Hamas operatives used phone lines installed in tunnels under Gaza to plan Israel attack over 2 years, sources familiar with intelligence say, by Pamela Brown and Zachary Cohen

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr