Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Αποστολή Ισραήλ: Οι «300» που αποκάλυψαν τα μυστικά της Χαμάς


Οι 300 της Χαμάς που βρίσκονται στα χέρια του ισραηλινού στρατού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να σπάσουν όλα τα απόρρητα της τρομοκρατικής οργάνωσης με αποτέλεσμα να αρχίσει το «ξήλωμά» της παράλληλα με τον εντοπισμό του δικτύου των τούνελ και των στρατηγείων.

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου εναντίον της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός έψαχνε πληροφορίες σχετικά με την δομή και την οργάνωση της Χαμάς. Ο τρόπος που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου με τους 1.200 νεκρούς απέδειξε περίτρανα ότι υπήρχαν καίρια ζητήματα για την δομή, την οργάνωση και τον τρόπο δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να πιάσει στον ύπνο την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το δύσκολο έργο ανάκτησης των πληροφοριών για την δράση της Χαμάς ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Μονάδα 504.

Στην αρχή του πολέμου, η κύρια προσπάθεια της Μονάδας 504 καθοδηγούνταν από στρατιώτες της μονάδας, ανακριτές πεδίου και ανακριτές γραφείου. Ενώ μάχονταν εναντίον τρομοκρατών στις ισραηλινές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, δεκάδες στρατιώτες και ανακριτές προσχώρησαν στα τάγματα μάχης του IDF με στόχο την εξάλειψη τρομοκρατών, την υποστήριξη της εκκένωσης των κατοίκων από την περιοχή και την επέκταση των ευρημάτων που προέκυψαν από το πεδίο.

Παράλληλα, άνοιξε μια προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση στα νότια για τη διενέργεια ανακρίσεων σε πραγματικό χρόνο, η οποία μέσα σε λίγες μέρες έγινε μόνιμη εγκατάσταση ανακρίσεων.

Στο πλαίσιο των τρομοκρατικών ανακρίσεων που συνεχίζονται από την αρχή του πολέμου, ανακρίθηκαν 300 τρομοκράτες διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσαν τις τοποθεσίες υπόγειων σηράγγων, αποθηκών και όπλων τρομοκρατίας, μαζί με την αποκάλυψη των μεθόδων του εχθρού. επιχείρηση και τις προσπάθειες αφομοίωσης του εχθρού εντός του άμαχου πληθυσμού.

Πρόκειται για μέλη της Χαμάς που συνελήφθησαν είτε την 7η Οκτωβρίου είτε κατά την διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η μονάδα επιχειρούσε με μεγάλη ποικιλία εργαλείων και μεθόδων για την επίτευξη τεσσάρων βασικών στόχων:

  • να υποστηρίξει τη χερσαία επιχείρηση
  • να συλλέξει πληροφορίες για να επιβεβαιώσει στόχους
  • να ηγηθεί και
  • να επηρεάσει την προσπάθεια εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού στο νότο της Λωρίδας της Γάζας

Ως μέρος της προσπάθειας εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η μονάδα λειτούργησε με μια ποικιλία επιχειρησιακών εργαλείων που βοήθησαν τη μονάδα να πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλει πάνω από 10 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, να στείλει πάνω από 9 εκατομμύρια φωνητικά μηνύματα, καθώς και διανομή περίπου 4 εκατομμυρίων φυλλαδίων από τον αέρα και τη στεριά, καλώντας τον πληθυσμό να εκκενωθεί. Η προσπάθεια εκκένωσης επιτρέπει στον IDF να χτυπήσει ευρέως τις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή.

Χρησιμοποιώντας ακριβή ανθρώπινη νοημοσύνη που παρείχε η Μονάδα 504, επιβεβαιώθηκαν περισσότεροι από 300 νέοι εχθρικοί στόχοι στη Λωρίδα της Γάζας και περισσότεροι από 100 στόχοι χτυπήθηκαν ως μέρος της προσπάθειας παραγωγής στόχων.

Ανώτερος αξιωματούχος στη Μονάδα 504 της Διεύθυνσης Πληροφοριών (J2): «Λάβαμε χιλιάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους της Γάζας, σε μια κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί στη μονάδα. Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι ικανοποιημένοι με τη βάρβαρη συμπεριφορά της Χαμάς, ο απλός πολίτης κατανοεί ότι η Χαμάς φέρνει καταστροφή στους κατοίκους της Γάζας από την οποία θα είναι δύσκολο να συνέλθουν. Αποτελώντας έτσι μια αξιόπιστη κύρια πηγή για τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Μέχρι στιγμής, έχουμε συλλάβει περισσότερους από 300 τρομοκράτες που συνδέονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό έδαφος για περαιτέρω έρευνα. Κάθε ανάκριση οδηγεί σε «ξεκλείδωμα» νέων τοποθεσιών και η ανθρώπινη νοημοσύνη που αναδύεται από τη Λωρίδα της Γάζας Οι ανακρίσεις των τρομοκρατών σε συνεργασία με τον ISA αποτελούν αναπόσπαστο στρώμα της πλήρους εικόνας των πληροφοριών. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις ανακρίσεις των τρομοκρατών είναι πολύ πολύτιμες, οδηγούν στην εξάλειψη των επιχειρηματιών και στη διατήρηση της ασφάλειας των δυνάμεών μας».

Δείτε  βίντεο από τις ανακρίσεις των συλληφθέντων τρομοκρατών στις 12 Νοεμβρίου 2023

 

 

Το infographic σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας

 ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου