Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Χίλια σκάφη θα ξεκινήσουν από την Τουρκία για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας – Φόβοι για νέο Mavi Marmara


Ακτιβιστές από πολλές χώρες θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία – Τα πλοία βάσει προγραμματισμού θα αναχωρήσουν την Πέμπτη

Χίλια σκάφη φαίνεται πως θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη για να ξεκινήσουν μια θαλάσσια πορεία προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικό ιστότοπος Haber7, στα σκάφη θα επιβαίνουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων και Εβραίων ακτιβιστών» που αντιτίθενται στον πόλεμο. Σε 313 σκάφη θα επιβαίνουν Ρώσοι ακτιβιστές και σε 104 Ισπανοί.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική ιστοσελίδα, την οποία επικαλείται το Times of Israel, μόνο 12 από τα περίπου χίλια σκάφη του στολίσκου θα είναι τουρκικά.

Ο Βολκάν Οκού, ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη και σημείωσε πως «θα ακολουθήσει αυστηρά τους διεθνείς κανόνες». Τόνισε ακόμη πως πάνω στα σκάφη δεν θα υπάρχει ούτε ένα όπλο ώστε το Ισραήλ «να μην έχει καμία δικαιολογία για να παρέμβει».

Ο στολίσκος αναμένεται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει την πορεία του προς το Ισραηλινό λιμάνι Άσντοντ.

 Η νέα πρωτοβουλία θυμίζει εκείνη του «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας», που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2010. Τότε ένας στολίσκος με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, είχαν επιχειρήσει να σπάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αλλά εμποδίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Μάλιστα όταν ο στολίσκος αρνήθηκε να αλλάξει πορεία τότε ισραηλινοί κομάντος εξαπέλυσαν επίθεση στη «ναυαρχίδα», το πλοίο Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 ακτιβιστές. Οι ισραηλινοί καταδρομείς, κατά την επιχείρηση, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον δέκα Τούρκους επιβάτες. Το φονικό ρεσάλτο των Ισραηλινών πυροδότησε μια νέα ρήξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου