Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ο Τατάρ παρουσίασε θέσεις για κυπριακό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


Τις θέσεις του στο Κυπριακό και τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο παρελθόν στον τ/κ «λαό», προέβαλε ο Ερσίν Τατάρ σε διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν δύο κράτη, δύο λαοί, δύο διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμοί στην Κύπρο».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός απέκτησε ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια με την άφιξη του τουρκικού στρατού στο νησί», προσθέτοντας ότι «το κράτος της τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «είναι τώρα ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, είπε όχι σε όλες τις συμφωνίες που προέκυψαν στην Κύπρο, αλλά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό «λαό» ο οποίος είπε «ναι», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «αδικία».

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, αγωνίζεται για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την κρατική υπόσταση εδώ και 40 χρόνια και θα συνεχίσει να αγωνίζεται χωρίς να παραιτείται και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ισότιμος εταίρος στο νησί και μπορεί να βρεθεί λύση «με την αποδοχή του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού στη βάση δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της ισότητας».

Είπε ακόμη ότι η «νέα πολιτική» συνεχίζεται με την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου της Τουρκίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για συνεργασία «δύο κρατών».

Η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης έχει τελειώσει, είπε και υποστήριξε ότι πολλές υποσχέσεις δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό «λαό» στο παρελθόν, «αλλά επέβαλαν εμπάργκο σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού». Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη διεθνή κοινότητα, ανέφερε λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα τους δείχνει και πάλι τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι είναι πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες που θα μεταφέρουν το νησί στο μέλλον με τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας «στη βάση δύο κρατών», ο κ. Τατάρ είπε ότι θα μεταφέρουν πάντα το «κράτος» τους στο μέλλον, ώμο με ώμο με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» βρίσκεται κάτω από εμπάργκο, αλλά χάρη στην Τουρκία παραβίασε όλες τις πόρτες και πραγματοποιεί συναντήσεις παντού, ενώ μίλησε και για τις επαφές του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τη συμμετοχή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν και τις επισκέψεις του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Υποστήριξε επίσης ότι θα φέρει σταθερότητα στο νησί και την περιοχή η συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευρά με τo ψευδοκράτος, αντί να το εμποδίζει παντού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου