Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η Φινλανδία θα κλείσει εντελώς τα σύνορα με τη Ρωσία - "Μπλόκο" σε μετανάστες-αιτούντες άσυλο


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ετοιμάζει μια απόφαση να κλείσει εντελώς τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, τουλάχιστον για μετανάστες αιτούντες άσυλο, εντείνοντας περαιτέρω τους περιορισμούς στη μετακίνηση, μετά την κίνηση της Μόσχας να  μεταφέρει μεταναστευτικές ροές "σπρώχνοντάς" τες στο φινλανδικό έδαφος, ανέφερε η εφημερίδα Helsingin Sanomat και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η κυβέρνηση του νεότερου μέλους του αμυντικού μπλοκ του ΝΑΤΟ πιθανόν να συνεδριάσει και εντός της Τρίτης για το θέμα, ανέφερε η εφημερίδα. Η κίνηση θα έχει σκοπό να ανακόψει μια ροή μεταναστών που το Ελσίνκι λέει ότι οργανώνεται από τη ρωσική κυβέρνηση με τις αρχές του καθεστώτος Πούτιν να βοηθούν τους αιτούντες άσυλο στη μεταφορά τους ώστε να τους επιτρέψουν να φτάσουν στα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτρι Όρπο δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότερες συνοριακές διελεύσεις θα κλείσουν εάν συνεχίσουν να μεταφέρονται μετανάστες στα σύνορα, ενώ η χώρα έχει ήδη κλείσει τους τέσσερις πιο πολυσύχναστους συνοριακούς σταθμούς από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Δύο συνοριακοί σταθμοί δέχονται μέχρι και αυτή τη στιγμή αιτήσεις ασύλου.

Η κυβέρνηση πρόκειται να διατηρήσει τη ροή εμπορευμάτων και πρέπει να βρει τρόπους να επιτρέψει στους Φινλανδούς το συνταγματικό τους δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ανέφερε η Helsingin Sanomat.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη μετακίνηση διπλωματών, καθώς η βασική διαδρομή για τους διπλωματικούς εκπροσώπους πολλών χωρών στη Ρωσία είναι μέσω της Φινλανδίας.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου