Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

(vid.) Ρωσία όπως Τουρκία; Υβριδική επίθεση με μετανάστες στην Φινλανδία


Η Φινλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από φέτος, της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Σάββατο το κλείσιμο τεσσάρων συνοριακών σημείων διέλευσης με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη ροή μεταναστών που όπως ισχυρίζεται υποκινήθηκε από τη Μόσχα. Τα τέσσερα κλειστά σημεία είναι μακράν τα πιο πολυσύχναστα. 

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε και πάλι την κατηγορία της Φινλανδίας ότι η Ρωσία κατευθύνει σκόπιμα παράνομους μετανάστες στα σύνορά της σε τακτική συνέντευξη Τύπου και επέμεινε ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες εκτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανονισμούς.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Ερωτηθείς για το κλείσιμο των τεσσάρων σημείων διέλευσης, ο Πεσκόφ απάντησε: «Αυτό προκαλεί μόνο βαθιά λύπη, γιατί είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τη Φινλανδία εδώ και πολύ καιρό, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό. Lυπούμαστε που αυτές οι σχέσεις έχουν αντικατασταθεί από μια τόσο βαθιά ρωσοφοβική θέση, την οποία οι ηγέτες αυτής της χώρας έχουν αρχίσει να ενστερνίζονται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η Φινλανδία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, τα οποία χρησιμεύουν και ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το Ελσίνκι κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι στέλνουν μετανάστες στα σύνορα της Φινλανδίας ως αντίποινα για την απόφασή της να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν ισχυρισμό που απορρίφθηκε από το Κρεμλίνο. Η Φινλανδία εξόργισε τη Μόσχα αφού τον Απρίλιο, τερματίζοντας αρκετές δεκαετίες αδέσμευτης πολιτικής, εντάχθηκε στη βορειοατλαντική συμμαχία ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου