Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει για τις ρωσικές κυρώσεις και τη Χαμάς


Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών οντοτήτων και τις παράνομες δραστηριότητες της Χαμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, αναμένεται να συναντηθεί με τους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Άγκυρα φέτος, δήλωσαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Νέλσον αναμένεται να ζητήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ορισμένων ρωσικών οντοτήτων και τις οικονομικές δραστηριότητες της Χαμάς, ανέφεραν οι πηγές. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε τον περασμένο μήνα μια λίστα με άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, τα οποία, όπως ανέφερε, παρείχαν βιτρίνα για τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου δώδεκα τουρκικές επιχειρήσεις και ορισμένα άτομα για τη διαχείριση επενδυτικού χαρτοφυλακίου για λογαριασμό της Χαμάς ή για τη βοήθεια προς τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει έναν αριθμό τουρκικών εταιρειών για πιθανές κυρώσεις που μπορεί να διαταράξουν τους δεσμούς τους με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η τουρκική εισηγμένη εταιρεία Trend Gayrimenkul Yatirim Ortakligi χαρακτηρίστηκε πέρυσι ως μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Χαμάς. Σε ορισμένους μετόχους της εταιρείας επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις επειδή φέρονται να παρείχαν υποστήριξη στη Χαμάς. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% στις συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη φέτος.

Νέα πολεμικά αεροπλάνα

Στο μεταξύ, η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της. 

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί σε ρωσικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια στην Τουρκία και σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που δέχονται υπηρεσίες εδάφους σε τουρκικά αεροδρόμια, ανέφεραν οι πηγές. 

Η Τουρκία, η οποία εφαρμόζει τις κυρώσεις των Εθνών κατά της Ρωσίας, αρνείται να συμμετάσχει στις μονομερείς τιμωρητικές ενέργειες που έχουν κηρυχθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ με την αιτιολογία ότι θα περιπλέξουν τις αυτοαποκαλούμενες μεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία έχει λάβει κάποια μέτρα για να μετριάσει τις δυτικές ανησυχίες. Τον Μάρτιο, σταμάτησε τη διαμετακόμιση αγαθών στη Ρωσία για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αν και η απόφαση δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημοσίως.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου