Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Με καθυστέρηση η απελευθέρωση του δεύτερου γκρουπ ομήρων της Χαμάς - Δείτε live


Με καθυστέρησης μίας ώρας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης από τη Χαμάς του δεύτερου γκρουπ Ισραηλινών ομήρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το αν απελευθερωθούν τελικά 13 ή 14 όμηροι. Αρχικά, υπήρξαν πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι σήμερα θα αφεθούν ελεύθεροι 14 όμηροι και θα αποφυλακιστούν 42 Παλαιστίνιοι, αλλά εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι η Χαμάς θα αφήσει 13 ομήρους σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας οφείλεται στο θέμα του αριθμού των ομήρων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το θέμα των διαπραγματεύσεων είναι να μην αφεθούν πίσω μέλη της ίδιας οικογένειας.

Σύμφωνα με το Channel 12, η απελευθέρωση αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 17:00.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι όμηροι (γυναίκες και παιδιά) που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε κρατούνταν στα τούνελ των τρομοκρατών στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 24 όμηροι (13 Ισραηλινοί -εννέα γυναίκες και τέσσερα παιδιά-, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος), ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα αφεθούν περισσότερα παιδιά. 

Παράλληλα, θα αποφυλακιστούν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, 39 Παλαιστίνιοι (έφηβοι και γυναίκες) που κρατούνταν για πράξεις βίας και αδικήματα σχετιζόμενα με τρομοκρατία. Χθες, είχαν αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι

Αίγυπτος: «Θετικά σημάδια» για πιθανή επέκταση της εκεχειρίας 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή δύο μέρες, αφήνει η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS), Ντιά Ρασουάν, η χώρα του πραγματοποιεί εκτεταμμένες συνομιλίες με όλες τι πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας για παράταση της εκεχειρίας, η οποία «θα σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων στη Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».

Πώς γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις θα αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδέχονται ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου