Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Β. Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου»


ΗΒόρεια Κορέα εκτόξευσε την Κυριακή βαλλιστικό πύραυλο αγνώστου τύπου, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ιαπωνικής ακτοφυλακής της και του στρατού της Νότιας Κορέας.

Το Γενικό Επιτελείο της Ν. Κορέας δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Β. Κορέας.

Περίπου 20 λεπτά μετά την αρχική αναφορά της εκτόξευσης, η ιαπωνική ακτοφυλακή δήλωσε ότι ο πύραυλος είχε ήδη πέσει, ενώ το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι φαίνεται να έπεσε εκτός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση έγινε μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων από τη Σεούλ και το Τόκιο ότι η πυρηνικά εξοπλισμένη Β. Κορέα ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει δοκιμαστικά έναν πύραυλο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) αυτό το μήνα.

Όλες οι δραστηριότητες της Β. Κορέας στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων απαγορεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν και η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι αποτελούν κυρίαρχο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Β. Κορέας καταδίκασε τις «απερίσκεπτες στρατιωτικές κινήσεις» από «τραμπούκους» στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ν. Κορέα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ανέφερε την άφιξη του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS Missouri στη Ν. Κορέα ως την πιο πρόσφατη πράξη που αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου