Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία: Η κοινή άσκηση με το ελληνικό ναυτικό – αποτέλεσμα του θετικού κλίματος με την Ελλάδα


Δεκέμβριος 17, 2023. Ελλάδα.

«Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα, μια από τις χώρες με τις οποίες είχαμε τα περισσότερα ιστορικά προβλήματα, επιτεύχθηκαν στη θάλασσα.

Το τουρκικό εθνικό πολεμικό πλοίο TCG Büyükada και το πολεμικό πλοίο HS Navarinon της Ελλάδας πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Ενώ είναι γνωστό, όπως σημειώνεται,  ότι το όνομα HS Navarinon δόθηκε για να μας θυμίζει την επιδρομή του Ναυαρίνου εναντίον του οθωμανικού ναυτικού στις 20 Οκτωβρίου 1827, τράβηξε επίσης την προσοχή ότι ήταν η ναυαρχίδα της ελληνικής αρμάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Οι πάγοι και στις δύο πλευρές του Αιγαίου λιώνουν

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τα δύο δημοφιλέστερα πλοία των ναυτικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στην αρχή της περασμένης εβδομάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα TCG Büyükada και HS Navarinon, τα οποία είναι σε υπηρεσία ως προσωρινές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (United Nations Interim Forces in Lebanon-UNIFIL) , πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση.

Η κορβέτα TCG Büyükada με πλαϊνό αριθμό F 512, το δεύτερο πλοίο του MİLGEM Project, που έχει μεγάλη επιρροή από τον Ναύαρχο Özden Örnek, συναντήθηκε με τη φρεγάτα HS Navarinon με πλαϊνό αριθμό F 461 από τον ελληνικό στόλο, στα ανοιχτά του Λιβάνου.

 Η κορβέτα TCG Büyükada και η HS Navarinon έκαναν ένα κοινό πέρασμα. Δύο φαβορί των ναυτικών των δύο χωρών αντάλλαξαν ταχυδρομικές τσάντες ενώ βρίσκονταν σε κίνηση στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Ενώ οι επιβαίνοντες των δύο πολεμικών πλοίων αντάλλαξαν αναμνηστικά αντικείμενα εν πλω, η εκπαίδευση αξιολογήθηκε ως θετική εξέλιξη.

Από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου στην κρίση των Ιμίων, το HS Navarinon

Από την άλλη, το HS Navarinon είναι ένα πολεμικό πλοίο που τραβάει την προσοχή με την ιστορία και το όνομά του.

Στην επίσημη ιστοσελίδα που περιγράφει το ελληνικό ναυτικό, αναφέρεται ότι το όνομά του δόθηκε για να τονιστεί η νίκη του βρετανο-γαλλικού και ρωσικού στόλου έναντι του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στη ναυμαχία που έγινε στο Ναβαρίνο, νοτιοδυτικά της Ελλάδας, 20 Οκτωβρίου 1827. Εκτός από την επιδρομή κατά την οποία χάσαμε περισσότερους από 4 χιλιάδες άνδρες, είναι γνωστό ότι το HS Navarinon ήταν η ναυαρχίδα της ελληνικής αρμάδας κατά την κρίση των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου