Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ισραήλ: Οι όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος στη Γάζα κρατούσαν λευκή σημαία


(upd) Το συμβάν έλαβε χώρα σε μια περιοχή σφοδρών μαχών όπου μαχητές της Χαμάς επιχειρούν με πολιτικά και χρησιμοποιούν τακτικές εξαπάτησης, όπως ενημέρωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις κρατούσαν λευκή σημαία, σύμφωνα με μια αρχική έρευνα για το συμβάν, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε μια περιοχή σφοδρών μαχών όπου μαχητές της Χαμάς επιχειρούν με πολιτικά και χρησιμοποιούν τακτικές εξαπάτησης, είπε ο αξιωματούχος.

Ένας στρατιώτης είδε τους ομήρους να ξεπροβάλλουν μερικές δεκάδες μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Σετζάιγια, είπε ο αξιωματούχος.

"Είναι όλοι τους χωρίς πουκάμισα και έχουν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνεται πως απειλείται και ανοίγει πυρ. Ανακοινώνει πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως", δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά, είπε ο αξιωματούχος.

"Αμέσως ο διοικητής του τάγματος εκδίδει διαταγή παύσης πυρός, αλλά και πάλι υπάρχει άλλη μια έκρηξη πυρός προς την τρίτη μορφή και [ο τρίτος όμηρος] πεθαίνει επίσης", είπε ο αξιωματούχος. "Αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εμπλοκής μας", πρόσθεσε.

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως οι τρεις όμηροι ήταν ο Γιοτάμ Χαΐμ και ο Αλόν Σάμριζ, που απήχθησαν από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, και ο Σάμερ Ταλάλκα, που απήχθη από το κοντινό κιμπούτς Νιρ Αμ -- όλοι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Θύελλα μετά το θάνατό τους

Το Ισραήλ σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, παραδέχτηκε ο στρατός της χώρας (IDF), προκαλώντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής του εκστρατείας, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς «αδιάκριτους».

Κατά τη διάρκεια των μαχών στη γειτονιά Shejaiya, οι ισραηλινές δυνάμεις αναγνώρισαν τους τρεις ως απειλή και πυροβόλησαν εναντίον τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Daniel Hagari. Οι Times of Israel ανέφεραν ότι οι τρεις προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους όταν σκοτώθηκαν.

Tο περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που το Al Jazeera είπε ότι ένας από τους εικονολήπτες του στη Γάζα, ο Samer Abudaqa, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην οποία τραυματίστηκε επίσης έναν από τους συναδέλφους του. Το Al Jazeera δήλωσε ότι οι διασώστες δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Abudaqa λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αυτοί οι θάνατοι, έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την ισραηλινή εκστρατεία, επισημαίνει το Bloomberg. Θα προσθέσουν επίσης πίεση στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε μια δήλωση αργά την Παρασκευή, ο Νετανιάχου εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τους θανάτους, λέγοντας ότι το Ισραήλ «θα πάρει τα μαθήματα και θα συνεχίσει με την υπέρτατη προσπάθεια να επιστρέψει όλους τους απαχθέντες μας στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τους θανάτους των ομήρων «σπαραξικάρδιους», αλλά προειδοποίησε να μην γίνουν ευρύτερες κρίσεις σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ να είναι πιο ακριβής με τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Στις μάχες, όμως, έχουν σκοτωθεί πάνω από 18.700 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς στη Γάζα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να «είναι πιο προσεκτικό» στην εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλω να επικεντρωθούν στο πώς να σώσουν ζωές αμάχων, να μην σταματήσουν να κυνηγούν τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. 

Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες, Παρασκευή, το βράδυ στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο tvn τριών ομήρων.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση δείχνουν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρική αρτηρία. Αυτοί αξίωσαν να αναλάβει δράση η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού. Όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet, αυτοί έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο.

"Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου