Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Νέα εξέλιξη: Το Πεντάγωνο μεταφέρει σύστημα αεράμυνας στην περιοχή του Κουρδιστάν


Δεκέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024 που έγινε δεκτός από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, συνολικά 398 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν στο ταμείο για την καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα διατεθεί ένα σύστημα αεράμυνας κατά των επιθέσεων UAV και πυραύλων κατά του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν.

Στα έγγραφα σχετικά με το αίτημα για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη, ζητήθηκαν 842 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δαπάνες του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2024.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, το ταμείο για την καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν και τη Συρία και τη Ροζάβα μειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, στα 398 εκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, 242 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για το τμήμα Ιράκ και Κουρδιστάν, όπου πέρυσι διατέθηκαν 322 εκατομμύρια δολάρια.

Αίτημα συστήματος αεράμυνας για την περιοχή του Κουρδιστάν

Το νομοσχέδιο ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο για την παροχή συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή του Κουρδιστάν και στο Ιράκ έως την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για να ανταποκριθούν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους Πεσμεργκά για το πώς να χρησιμοποιούν το αμυντικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο απαιτεί από το Πεντάγωνο να αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο 90 ημέρες μετά την προετοιμασία του και ο υπουργός Άμυνας θα εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου στα μέσα του έτους για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. 

Τον Ιούλιο, μια από τις επιτροπές του Κογκρέσου έκανε έκκληση για παροχή συστήματος αεράμυνας στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντον Μπέικον, ο οποίος ήταν γνωστός για την υποστήριξή του στους Κούρδους, πρότεινε το θέμα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του υπουργού Εσωτερικών της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Ρεμπέρ Άχμεντ.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τους Κούρδους στο Ιράκ να αποκτήσουν ένα καλύτερο σύστημα αεράμυνας ενάντια στις επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν», δήλωσε ο Μπέικον σε δήλωση στον λογαριασμό του X τον Ιούνιο.

Έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή

 Το αίτημα του Κογκρέσου να επιτραπεί η ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή του Κουρδιστάν έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή.

Οι επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Ομάδες πολιτοφυλακής κοντά στο Ιράν στο Ιράκ, την περιοχή του Κουρδιστάν και τη Συρία έχουν επανειλημμένα στοχεύσει βάσεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού.

Από την άλλη, το κονδύλι που διατέθηκε στη Συρία και τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024 μειώθηκε κατά 9 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2023 και καθορίστηκε σε 156 εκατομμύρια δολάρια για το 2024.

Το Πεντάγωνο είχε ζητήσει 14,544 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του 2023 για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 475 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του ISIS στην περιοχή Ιράκ-Κουρδιστάν και Συρία-Ροζάβα.

GDEkspres (Diyarbakır), Rudaw,

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου