Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ισραήλ: «Το 80% των υπόγειων τούνελ της Χαμάς είναι ακόμα άθικτα», λέει η WSJ


Μετά από 114 ημέρες μαχών με το Ισραήλ, σχεδόν το 80 τοις εκατό του υπόγειου συστήματος τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα έχει παραμείνει άθικτο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.

Η έκθεση επικαλείται Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο μεγάλο μέρος του υπόγειου λαβύρινθου έχει καταστραφεί από τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι στιγμής.

Από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν τις σήραγγες, αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερα υπόγεια στη Γάζα.

Ορισμένες από τις σήραγγες έχουν βομβαρδιστεί, ενώ άλλες έχουν πλημμυρίσει. Ωστόσο, η πρόοδος είναι αργή, καθώς τα υπόγεια περάσματα πρέπει να χαρτογραφηθούν και να ελεγχθούν για παγίδες και ομήρους προτού οι ισραηλινές δυνάμεις μπορέσουν να τα καταστρέψουν.

Ο ηγέτης της Χαμάς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης πιστεύεται ότι κρύβονται υπόγεια. Η WSJ επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι ο αρχηγός της Χαμάς πιστεύεται ότι βρίσκεται σε κέντρο διοίκησης σε μια σήραγγα κάτω από τον Χαν Γιουνίς, μαζί με μερικούς από τους ομήρους.

Ισραήλ

Νωρίτερα αυτό το μήνα αναφέρθηκε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας από το Ισραήλ εκτιμούν ότι το δίκτυο σήραγγας της Χαμάς στη Γάζα έχει μήκος μεταξύ 350 και 450 μιλίων, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου