Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ανάφλεξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν; Πώς «διαβάζει» η Άγκυρα τα πλήγματα της Τεχεράνης στο Ιράκ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο άρρητος ανταγωνισμός, που σοβεί μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, αυτή τη φορά φούντωσε στο βόρειο Ιράκ

Ο άρρητος ανταγωνισμός, που σοβεί μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, αυτή τη φορά φούντωσε στο βόρειο Ιράκ. Το Ιράν εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα επίθεση στο Ερμπίλ. Εκ πρώτης όψεως, θεωρήθηκε ότι στόχος ήταν οι ΗΠΑ, λόγω της υποστήριξης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ωστόσο, όταν η Τουρκία εξέτασε τους στόχους που χτυπήθηκαν συμπέρανε ότι το πραγματικό μήνυμα απευθύνεται στην ίδια. Χτυπήθηκε μια βίλα στο Ερμπίλ από προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους.

Τι εξετάζει η Τουρκία

Ο ιδιοκτήτης της βίλας, ο Peshrev Diyazi, ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και γνωστός ως η κρυφή «τράπεζα» της διοίκησης Barzani στο Βόρειο Ιράκ, με την οποία συνεργάζεται στενά η Τουρκία. Ο Diyazi έγινε στόχος λόγω του «ρόλου του στη μεταφορά ιρακινού πετρελαίου στο Ισραήλ» για λογαριασμό της Τουρκίας.

Λίγες ημέρες πιο πριν το Ιράν είχε καταλάβει το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο St Nikolas, ενώ έπλεε στον Κόλπο του Ομάν, καθώς μετέφερε πετρέλαιο στην Τουρκία.

Έπειτα, το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά του βόρειου γείτονά του Πακιστάν, το οποίο είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας.

«Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι μία απλή σύμπτωση. Ο στόχος του Ιράν είναι προφανής» συμπεραίνει η έμπειρη διπλωματική συντάκτης Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου