Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η ρωσική αρβύλα πατάει καλά στην Αφρική


Ιανουάριος 26, 2024. Ελλάδα.

Στις αρχές της εβδομάδας ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα έφθασε στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, την Ουαγκαντούγκου.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Η πρώτη αποστολή ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024 και αφού αναπτυχθούν, θα ετοιμάσουν το έδαφος για την υποδοχή άλλων 200 Ρώσων στρατιωτών.

Το Ρωσικό Αφρικανικό Σώμα

Όπως σημειώνει η Vedomosti,  η Ρωσία άρχισε να σχηματίζει το λεγόμενο «Αφρικανικό Σώμα» (AK) για να αντικαταστήσει τις δομές της Μισθοφορικής Ομάδας’Βάγκνερ’ που λειτουργούν στην ήπειρο. 

Η δημιουργία της δομής σχεδιάζεται και θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2024 σε πέντε χώρες της ηπείρου, σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές κοντά στο στρατιωτικό ρωσικό υπουργείου Άμυνας.

 Το γεγονός της έναρξης των γεγονότων επιβεβαιώθηκε από πηγή της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας RSB-Group, η οποία εκπαιδεύει δυνάμεις ασφαλείας στη Μπουρκίνα Φάσο (σημείωση : στις 18 Δεκεμβρίου, η δομή τέθηκε υπό κυρώσεις της ΕΕ).

Σε πέντε χώρες της Αφρικής

Σύμφωνα με συνομιλητές, η AK είτε αναπτύσσει ήδη είτε ετοιμάζει σχέδια για ανάπτυξη στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα.

 Η νέα δομή θα αναφέρεται απευθείας στο στρατιωτικό τμήμα και θα εποπτεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ. 

«Ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας των δυνάμεων σε αλληλεπίδραση με τις αρχές των χωρών που ενδιαφέρονται για συνεργασία», όπως εκμυστηρεύτηκε πηγή του Vedomosti.

Σύμφωνα με άλλη πηγή το «Αφρικανικό Σώμα» (AK) σχηματίζεται με βάση μονάδες της πρώην μισθοφορικής Βάγκνερ και μεμονωμένους μαχητές που αποχώρησαν από αυτήν την οργάνωση. Η διαδικασία δημιουργίας της δομής ξεκίνησε μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν, τον Αύγουστο του 2023.

Όπως εξήγησε ένας από τους μαχητές της μονάδας, ο οποίος υπηρετούσε στο παρελθόν σε μισθοφορική ομάδα και τώρα εργάζεται στο Μάλι, μεταφέρθηκαν στη χρηματοδότηση από τη Ρωσική Φρουρά, αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. 

Κι άλλες ρωσικές ιδιωτικές ομάδες θα δρουν στην Αφρική

Τον Δεκέμβριο, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις που επέτρεψαν στη Ρωσική Φρουρά να έχει στη σύνθεσή της εθελοντικούς σχηματισμούς, παρόμοιους με το Υπουργείο Άμυνας.

Πηγή του Vedomosti κοντά στο Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι, εκτός από το AK, «δομές άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου» και ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που συνδέονται με ρωσικές εταιρείες θα λειτουργούν στην Αφρική.

 Το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με συνομιλητή του στενού του τμήματος, προσπαθεί να προσελκύσει στη νέα δομή πρώην υπαλλήλους της Μισθοφορικής Ομάδας: «Είτε θα επιστρέψουν στη Ρωσία είτε θα ενταχθούν στο ΑΚ. Η συνοχή και η εμπειρία των μονάδων θα ληφθούν υπόψη κατά την αναδιοργάνωσή τους», λέει.

Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και στη Ρωσία. Επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των αγγελιών στρατολόγησης που δημοσιεύτηκαν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2023 σε στρατιωτικά κανάλια Telegram. 

Στους αιτούντες προσφέρεται «υπηρεσία υπό την καθοδήγηση ικανών διοικητών με μαχητική εμπειρία, πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό, ιατρική περίθαλψη και όλες τις κοινωνικές παροχές».

Το αναδυόμενο AK δεν μοιάζει με δυτικές και ασιατικές εταιρείες ασφαλείας που εργάζονται στην Αφρική τα τελευταία 30 χρόνια, λέει ο Γκριγόρι Λουκιάνοφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για ασφάλεια ή για εκπαιδευτές, αλλά για ένα «μοναδικό προϊόν» ικανό για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η πύλη «African Initiative» ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την έναρξη της συγκρότησης του «Αφρικανικού Σώματος» τον Δεκέμβριο. Η δημοσίευση ακολούθησε την επόμενη περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Γεβκούροφ στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής. Μετά το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο στην περιοχή, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας δημιούργησαν τη στρατιωτική Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (AES). 

«Η AES δημιουργείται προφανώς όχι χωρίς συντονισμό με τη Μόσχα», σημειώνει ο Λουκιάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δραστηριότητες της AK στο Σαχέλ είναι αδύνατες χωρίς τη Λιβύη ή την Αλγερία ως αεροδρόμια άλματος και χώρες με πρόσβαση στη θάλασσα.

 Ως εκ τούτου, ο Γιεβκούροφ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ελέγχει τα ανατολικά της χώρας), στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, στη Βεγγάζη τον Αύγουστο και στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, όπου ο Χάφταρ επισκέφθηκε για πρώτη φορά από το 2016.

Η συνεργασία με την ΕΣΣΔ και στη συνέχεια με τη Ρωσία στον τομέα της ασφάλειας είχε μεγάλη θετική επίδραση για τις αφρικανικές χώρες, λέει ο Ιβάν Κονοβάλοφ, συγγραφέας βιβλίων για τις ένοπλες συγκρούσεις στην ήπειρο. 

Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε αυτήν την κληρονομιά, η οποία είναι επωφελής και για τα δύο μέρη, επομένως οι προσπάθειες διατήρησής της είναι δικαιολογημένες, σημειώνει ο Κονοβάλοφ.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου