Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ η διανοητική επάρκεια Μπάιντεν


Πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση ειδικού εισαγγελέα που αποκαλύπτει ότι «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος» και δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του. Η μνήμη μου είναι μια χαρά, απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως στην ίδια συνέντευξη έκανε άλλη μια γκάφα.

Θύελλα ξέσπασε στις ΗΠΑ από την αποκάλυψη έκθεσης ειδικού εισαγγελέα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε πότε πέθανε ο γιος του. Η είδηση έγινε πρώτο θέμα στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών οι NYT, το Bloomberg, οι Financial Times και η WSJ.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που τον χαρακτήρισε ως έναν «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη», σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκθεση που κυκλοφόρησε χθες δημιούργησε πολιτικά επιζήμια εικόνα του Μπάιντεν, παρότι απαλλάχθηκε από ποινικές διώξεις μετά από μια πολύμηνη έρευνα.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα για τον χειρισμό απόρρητου υλικού που βρέθηκε στις ιδιωτικές κατοικίες και στα γραφεία του Μπάιντεν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, είχε «κρατήσει και αποκαλύψει εσκεμμένα» ευαίσθητα έγγραφα.

Ενώ η έκθεση ανέφερε ότι δεν θα κινηθεί ποινικά εναντίον του, σημείωνε ότι η «μνήμη του προέδρου ήταν σημαντικά περιορισμένη» κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στο γραφείο του Χουρ το 2023.

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανησυχίες για την προχωρημένη ηλικία του, καθώς προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

«Η μνήμη μου είναι μια χαρά», απάντησε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, η οποία έγινε ολοένα και πιο επιθετική καθώς οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία και την πνευματική του οξύτητα.

Η έκθεση ανέφερε ότι σε συνεντεύξεις με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, ο πρόεδρος «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος» και δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν θύμωσε όταν μίλησε για τον ισχυρισμό σχετικά με τον γιο του. «Πώς διάολο τολμά να το θέτει αυτό;», είπε για τον ειδικό εισαγγελέα. «Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου θυμίζει πότε πέθανε».

Η έκθεση ανέφερε ότι σε συνδυασμό με τη «συνεργασία» του Μπάιντεν όσον αφορά την έρευνα, οι ένορκοι σε μια πιθανή δίκη θα μπορούσαν εύκολα να πειστούν ότι ο Μπάιντεν «έκανε ένα αθώο λάθος» και δεν σκόπευε να παραβιάσει το νόμο.

«Θεωρήσαμε επίσης ότι σε δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν στους ενόρκους όπως έκανε κατά τη συνέντευξή μας μαζί του, ως ένας συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη», ανέφερε η έκθεση.

Νέα γκάφα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Ωστόσο, η συνέντευξη Τύπου στην οποία δικαίως ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον θυμό του για την επίκληση του θανάτου του γιου του, υπονομεύτηκε από μια άλλη, υψηλού προφίλ, γκάφα, που αφορούσε έναν ξένο ηγέτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, προς το τέλος των παρατηρήσεών του, ο Μπάιντεν ανέφερε κατά λάθος τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ως ηγέτη του Μεξικού. Το λάθος απείλησε να υπονομεύσει ολόκληρη την προσπάθειά του, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να το εκλαμβάνουν ως περαιτέρω στοιχείο που δείχνει ότι ο Μπάιντεν είναι ακατάλληλος. 

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου