Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και η Φίνος Φιλμ έχει πολλά να πει


(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας είναι η σημερινή και εορτάζεται ανήμερα της επετείου θανάτου του εθνικού ποιητή της Ελλάδας Διονυσίου Σολωμού.

Ο εορτασμός της θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας, ενώ η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της άρχισε το 2014 από έμπνευση του τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και καθηγητή Γιάννη Κορινθίου.

Μάλιστα, στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας πρωτοστάτησαν τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.

Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η σημερινή μέρα, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ

Στο πνεύμα αυτό, η Φίνος Φιλμ, αφιερώνει σε όλους τους ελληνόφωνους φίλους της ένα βίντεο με χαρακτηριστικά, χιουμοριστικά αποσπάσματα από τις αθάνατες ταινίες της.

«Η ελληνική γλώσσα δεν αιχμαλωτίζεται και δεν πειθαρχείται. Είναι ευέλικτη και διαθέτει τόσο λεπτές αποχρώσεις νοημάτων που την κάνουν απλά μοναδική! Σήμερα γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα με ξεκαρδιστικές σκηνές από ταινίες της Φίνος Φιλμ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου