Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Πρόεδρος Σομαλίας: Η συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι «ιστορική»


Φεβρουάριος 22, 2024. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία που συνήφθη με την Τουρκία, η οποία εγκρίθηκε και από τα δύο κοινοβούλια χθες, είναι σημαντική για την υπεράσπιση της θάλασσας και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.

Εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν πολλές παραβιάσεις στη θάλασσα της Σομαλίας, όπως η παράνομη αλιεία, η χρήση τρομοκρατών και πειρατών και η ρύπανση, τονίζοντας ότι η ιστορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Τούρκου ομολόγου της στον τομέα της άμυνας και στην οικονομική συνεργασία θα βοηθήσει στην επίλυση όλων αυτών των κρίσεων.

Συμφωνία 10 ετών

Συνέχισε: «Η συμφωνία που συνάψαμε με την τουρκική κυβέρνηση θα συνεχιστεί για 10 χρόνια και οι ναυτικές δυνάμεις της Σομαλίας θα αναδιαρθρωθούν», όπως αναφέρει το Σομαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία είναι επίσης σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Η Λαϊκή Συνέλευση και η Γερουσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στη Σομαλία επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Τούρκου ομολόγου της στον τομέα της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης της Σομαλίας, Σεΐχης Άνταμ Μοχάμεντ Νουρ, ανακοίνωσε ότι 213 βουλευτές από τους 216 ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας και 3 βουλευτές την απέρριψαν.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Ενημέρωσης, Τουρισμού και Πολιτισμού της κυβέρνησης της Σομαλίας, Ντάουντ Άουις Τζάμα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών.

Και πρόσθεσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη με την Τουρκία, μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και στενό σύμμαχο της Σομαλίας.

 «Αυτή η ιστορική δεκαετής συμφωνία θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σομαλίας να προστατεύσει την κυριαρχία της».

Στις 8 Φεβρουαρίου, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για αμυντική και οικονομική συνεργασία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Turkpress

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου