Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Δύο Πόντιοι ήρωες στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, Τσολακίδης και Μαυροματίδης: Στις 11 Μαρτίου 1941 κατέπεσε το βομβαρδιστικό τους


Στέφανος Μαυροματίδης (δεξιά) και Ματθαίος Τσολακίδης (αριστερά), το πλήρωμα του Bristol Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Με την ιταλική «Εαρινή Επίθεση» σε εξέλιξη, ήταν σε αποστολή αναγνώρισης και βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας

Στέφανος Αθ. Μαυροματίδης και Ματθαίος Π. Τσολακίδης. Ανθυποσμηναγός και έφεδρος ανθυποσμηναγός, πιλότος και πυροβολητής, πλήρωμα του Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού. Κατέπεσε στις 11 Μαρτίου 1941 στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στόχων.

Ήταν η τρίτη ημέρα της καλά προετοιμασμένης ιταλικής «Εαρινής Επίθεσης», για την εκδίωξη των ελληνικών δυνάμεων από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στη Βόρειο Ήπειρο.

Τους δύο πιλότους, πρόσφυγες από τον Πόντο που χάθηκαν στο αλβανικό μέτωπο, έχουν τιμήσει οι κάτοικοι του χωριού Πηγή του σημερινού Δήμου Παιονίας Κιλκίς. Κάτοικος Πηγής ήταν άλλωστε ο Στέφανος Μαυροματίδης (μάλιστα το όνομά του έλαβε ο κεντρικός δρόμος), ενώ ο Ματθαίος Τσολακίδης είχε εγκατασταθεί στον Σχιστόλιθο Σιντικής Σερρών.

Από τον Πόντο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο

Οι πρόγονοι των δύο αεροπόρων κατάγονταν από τη Χαλδία του Πόντου.

Ματθαίος Τσολακίδης

Ο Ματθαίος Τσολακίδης του Παύλου γεννήθηκε το 1910 στο Γκιουλ Πουνάρ, 30 χλμ βορείως του Ακ Νταγ Ματέν, όπου είχαν εγκατασταθεί περί το 1860 μεταλλωρύχοι. Ο πατέρας του χάθηκε στα τάγματα εργασίας και η χήρα μητέρα του με τα τρία της παιδιά ήρθαν στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή, το 1923. Αφού πέρασαν από τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, εγκαταστάθηκαν στον Σχιστόλιθο.

Το 1936 ο Ματθαίος Τσολακίδης εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1938. Δίδαξε στο δημοτικό του Αϊδονοχωρίου Σερρών και για ένα μικρό διάστημα στο σχολείο του χωριού του. Στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών της Σύρου κατετάγη στις 13 Απριλίου 1939 και στις 15 Ιουλίου 1940 πήρε το πτυχίο του πυροβολητή βομβαρδιστικού.

Στέφανος Μαυροματίδης

Ο Στέφανος Μαυροματίδης του Αθανάσιου ήταν 7 χρόνια μικρότερος (γεν. 1917). Η δική του οικογένεια μετανάστευσε από την Αργυρούπολη στο κυβερνείο του Καρς όταν εκείνο αποδόθηκε στη Ρωσία μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο και τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878).

Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων και την παραχώρηση του Καρς στους Οθωμανούς τον Μάρτιο του 1918, η οικογένεια έφυγε ξανά, αυτή τη φορά για το Βατούμ· από εκεί κατέληξε στην Ελλάδα το 1920. Και εκείνοι πέρασαν από τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς πριν από την οριστική εγκατάσταση στον Ίσβορο (αργότερα Πηγή Κιλκίς).

Την ίδια χρονιά με τον Ματθαίο Τσολακίδη κατετάγη στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Σύρου, ενώ το 1940 ο Στέφανος Μαυροματίδης μετατάχθηκε στην Αεροπορία όπου εκπαιδεύτηκε ως πιλότος.

• Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το emeiskaiotoposmas.blogspot.com / Βασίλης Αθανασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου