Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Επαναφόρτωση κελιών VLS εν πλω… Το νέο στοίχημα για το US NAVY


Ένα απλό βήμα μπορεί να «φέρει την επανάσταση στον πόλεμο επιφανείας», όπως το είπε ο Υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Carlos Del Toro. Σήμερα, ο μόνος τρόπος για να επαναφορτωθούν τα κελιά του συστήματος κάθετης εκτόξευσης (VLS) – το στήριγμα του πολεμικού πλοίου πρώτης γραμμής του US Navy – είναι να τα αποσύρει κανείς στο λιμάνι, συχνά θέτοντας τα πολεμικά πλοία εκτός μάχης για εβδομάδες κάθε φορά. 

Σκεφτείτε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Για τα πολεμικά πλοία του US Navy που εμπλέκονται με τους Χούθι, η επαναφόρτωση των κελιών VLS θα απαιτούσε διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ σε λιμάνια στην Ελλάδα ή την Ιταλία, περίπου 2.000 μίλια μακριά από την ζώνη επιχειρήσεων. Αυτός ο χαμένος χρόνος, υπό τις επίμονες επιθέσεις των Χούθι, αποδεικνύει ότι η δυνατότητα επαναφόρτωσης των VLS δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

ΤΟΥ Brent Sadler
ΠΗΓΗ defensenews.com

Οι κυψέλες VLS μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος πυρός του στόλου επιφανείας επί των αντιτορπιλικών και των καταδρομικών. Τα VLS, το Πολεμικό Ναυτικό εκτοξεύουν όπλα κατά εναέριων στόχων, στόχων επιφανείας καθώς και πυραύλους κρουζ. Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν 90-96 πυραύλους σε κελιά VLS ανάλογα με την έκδοση. Τα πολεμικά πλοία είναι φορτωμένα με μια ποικιλία όπλων πριν αναπτυχθούν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες αποστολής και να εξασφαλίσουν την αυτοάμυνα του πλοίου. Η επαναφόρτωση του πιο ικανού πυραυλικού αμυντικού όπλου – του RIM-161, γνωστού και ως Standard Missile-3 – σε ένα από αυτά τα κάθετα κελιά είναι ένα λεπτό θέμα. Απαιτεί την ακριβή φόρτωση ενός πυραύλου 1,5 τόνων και μήκους 21,5 ποδιών σε έναν σωλήνα ενσωματωμένο στο κύτος του πλοίου. Στη θάλασσα, η κίνηση που προκαλείται ακόμη και στις πιο ήρεμες θάλασσες καθιστά σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό χωρίς να καταστραφεί ο πύραυλος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αν ήταν εφικτή η ικανότητα επαναφόρτωσης VLS στη θάλασσα θα αύξανε την διαθεσιμότητα με επιπλέον 18 αντιτορπιλικά ή καταδρομικά σε ένα σενάριο πολέμου στον Ειρηνικό. Με το σύγχρονο ναυτικό της Κίνας μεγαλύτερο ήδη από το US Navy και με την υποστήριξη μιας τεράστιας ναυπηγικής βιομηχανίας, κάθε πολεμικό μας πλοίο πρέπει να παραμείνει στη μάχη. Ως εκ τούτου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα πολεμικό πλοίο για εβδομάδες για να φτάσει σε ένα ασφαλές λιμάνι του Ειρηνικού για να ξαναφορτώσει όπλα. Ευτυχώς, ο επανεξοπλισμός των κυψελών VLS στη θάλασσα δεν είναι ένα αδύνατο μηχανολογικό πρόβλημα.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μελετήσει δύο επιλογές από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη αφορά μια συμβατική προσέγγιση που θυμίζει δοκιμασμένες στο χρόνο μεθόδους εν εξελίξει αναπλήρωσης στη θάλασσα, τον Transportable Re-Arming Mechanism (TRAM). Η δεύτερη, πιο σύνθετη προσέγγιση χρησιμοποιεί έναν γερανό που αντισταθμίζει τις κινήσεις των κυμάτων, τον Large Vessel Interface Lift On/Lift Off. Μεταξύ των δύο προσεγγίσεων, η απλούστερη προσέγγιση του συστήματος TRAM πιθανότατα θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι. Μόλις ολοκληρωθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η προσαρμογή της μεθόδου σε επιχειρησιακά αντιτορπιλικά.

Οι εκκλήσεις για ανάπτυξη της ικανότητας επαναφόρτωσης κελιών VLS στη θάλασσα δεν είναι νέες.  Είναι όμως καιρός να παρέμβει το Κογκρέσο  για να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό να πάρει ό,τι χρειάζεται για να αναπτύξει αυτήν την κρίσιμη ικανότητα. Ίσως κάποια από τα απαραίτητα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τα 114,7 εκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν στον τρέχοντα αμυντικό προϋπολογισμό. Οι ΗΠΑ δεν έχουν  την πολυτέλεια να μάθουν την σημασία της επαναφόρτωσης των  VLS στη θάλασσα μετά την έναρξη ενός μεγάλου πολέμου στην Ασία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτικού, «η ιστορία σφυρηλατείται στο χωνευτήρι της δράσης, όχι στην εκ των υστέρων άνεση».

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου