Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

«Από την Ίμβρο Πάνω από τη Θάλασσα»: Έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη στο Σίδνεϊ


Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες της έκθεσης (φωτ.: greekfestivalofsydney.com.au)

Φόρος τιμής στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε το νησί του Βορείου Αιγαίου στην εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εκδήλωση-φόρο τιμής για τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί της Ίμβρου στην εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οργανώνει το 42ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την Ένωση Ιμβρίων της Μελβούρνης.

Παρουσιάζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα και τη διάλεξη με τίτλο «Από την Ίμβρο Πάνω από τη Θάλασσα», ο ιστορικός Jim Claven, από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Με πάνω από δέκα χρόνια έρευνας σε διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, το έργο του Jim Claven εμβαθύνει στην ελληνική σύνδεση με την ιστορία των Anzac της Αυστραλίας. Τα βιβλία του, όπως «Lemnos & Gallipoli Revealed» (2019), «Grecian Adventure» (2022) και η πιο πρόσφατη έκδοσή του «From Imbros Over The Sea: Imbros & Gallipoli Revealed» (2023), παρουσιάζουν μια εκτενή αρχειακή και επιτόπια έρευνα.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από την Ένωση Ιμβρίων της Μελβούρνης, με την υποστήριξη της Πολιτειακής Κυβέρνησης καθώς και του Συμβουλίου Βετεράνων της Βικτόριας.

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Νία Καρτέρη εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, δηλώνοντας  ότι «αυτή η έκθεση είναι μια απόδειξη της κοινής ιστορίας μεταξύ Ίμβρου και Αυστραλίας. Απεικονίζει έντονα μια κρίσιμη εποχή, αναδεικνύοντας τη γενναιότητα και τις θυσίες όσων υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης»

Η εκδήλωση «Από την Ίμβρο Πάνω από τη Θάλασσα» έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 16:00, στο Prince Henry Centre. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου