Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Λιβύη: Αμερικανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν ένοπλες ομάδες έναντι της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής…


Μάρτιος 19, 2024. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν καταφύγει στην εκπαίδευση λιβυκών πολιτοφυλακών στα δυτικά της χώρας, με την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη Λιβύη, γεγονός που δείχνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό σε αυτή τη χώρα.

Μια ενημερωμένη πηγή ασφαλείας της Λιβύης αποκάλυψε ότι η αμερικανική εταιρεία ασφαλείας που εκπαιδεύει δυνάμεις πολιτοφυλακής στα δυτικά της χώρας είναι η «Amentum».

Η πηγή ανέφερε ότι «η διαδικασία εκπαίδευσης περιλαμβάνει πολλές πολιτοφυλακές, είτε στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη είτε τη Μισράτα, αποκλείοντας το ξέσπασμα μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ρώσων στη Λιβύη.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Κάμελ αλ Μαράς σημειώνει, ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιφυλακτικές για τη ρωσική επέκταση στη Λιβύη», κάτι που τις ώθησε, μαζί με τη Βρετανία, να προτιμήσουν η Λιβύη να παραμείνει ένα αποτυχημένο, διαιρεμένο και διχασμένο κράτος.

Στρατιωτική εκπαίδευση στις πολιτοφυλακές για να κρατούν σε διάσταση τον στρατό

Ο  Αλ Μαράς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές δυτικές χώρες «βασίζουν αυτή την ανησυχία στις σχέσεις του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με τη Ρωσία και την ανεξάρτητη και κυρίαρχη τάση που ακολουθεί και την οποία φοβούνται, καθώς αποτελεί μια τάση που εμποδίζει κάθε παραδοσιακή ηγεμονική πολιτική που έχουν συνηθίσει οι δύο χώρες με τις εξαρτημένες χώρες του Τρίτου Κόσμου».

Και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν στενές σχέσεις με ισχυρούς ηγέτες της πολιτοφυλακής στη δυτική Λιβύη και πίσω από τις πλάτες των κυβερνήσεων που είναι παρόντες στην Τρίπολη, για να διατηρήσουν τη στρατηγική της Λιβύης να παραμείνει σε μια κατάσταση αποδυνάμωσης του στρατού».

Μάλιστα, καταπολεμούν κάθε ιδέα για ενοποίηση του στρατού ενισχύοντας τώρα  τις πολιτοφυλακές προκειμένου να αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους.

Μέλη των δυνάμεων του Χάφταρ στην πόλη της Σύρτης – AFP

Παρουσία έναντι της ομάδας Βάγκνερ

Από την πλευρά του, ο Ραμπέχ Αλ Αρουσί, πολιτικός αναλυτής με ειδίκευση στις αφρικανικές υποθέσεις, δήλωσε: «Οι αμερικανικές κινήσεις στη Λιβύη στοχεύουν στον περιορισμό της ρωσικής παρουσίας, ενισχύοντας την πολιτική ενότητα των Λιβύων, η οποία είναι συνεπής και σε αρμονία με τις προσπάθειες της αποστολής του ΟΗΕ για επαναφορά της πολιτικής τροχιάς».

Ο Αλ Αρουσί δήλωσε, ότι «η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβύη από ιδιωτική εταιρεία ασφαλώς εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ρωσικής παρουσίας στη Λιβύη και σε αφρικανικό επίπεδο γενικότερα, και αυτή η αμερικανική τάση ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης έντονης δραστηριότητας των Ρώσων στη Λιβύη, ειδικά μετά την άμεση επέμβαση της Μόσχας το 2019 και την παρουσία των δυνάμεων Βάγκνερ».

Τόνισε, «Είναι φυσιολογικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναζητούν τρόπους για να περισφίξουν τη ρωσική παρουσία στη Λιβύη, επιπρόσθετα η αμερικανική εμφάνιση ενισχύει την προσέγγιση της αποστολής του ΟΗΕ που στοχεύει στις εκλογές».

Ο Αλ Αρουσί ολοκλήρωσε τη σκέψη του λέγοντας: «Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τώρα και είναι απαραίτητο για τους Λίβυους να καταλάβουν ότι η εξωτερική παρουσία στη χώρα τους δεν τους εξυπηρετεί, αλλά μάλλον το αντίθετο. Επομένως, πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση θα βρεθεί μέσα στη Λιβύη στο πλαίσιο της συνολικής συμφιλίωσης».

Erm News

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου