Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Μία είναι η Κίνα όποια και αν είναι η κυβέρνηση της Ταϊβάν, λέει το Πεκίνο


Η επιδίωξη ανεξαρτησίας και απόσχισης της Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην ορκωμοσία του νέου Ταϊβανέζου προέδρου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι όποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία στην Ταϊβάν, δεν θα αλλάξει «το γεγονός» ότι το νησί αποτελεί μέρος της Κίνας, αντιδρώντας στην ορκωμοσία του νέου Ταϊβανέζου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε.

«Όποια κι αν είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ταϊβάν, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το ιστορικό και νομικό γεγονός ότι οι δύο όχθες του στενού ανήκουν στη μία και μοναδική Κίνα», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου η Κίνα προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες της Ταϊβάν για ανεξαρτησία θα καταλήξουν σε «αδιέξοδο».

«Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι ένα αδιέξοδο», σημείωσε ο Ουάνγκ. «Η επιδίωξη ανεξαρτησίας και απόσχισης της Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει», τόνισε.

Το νησί των 23 εκατ. κατοίκων που έχει ανεξάρτητη κυβέρνηση θεωρείται από την Κίνα μέρος της και το Πεκίνο επιδιώκει να το επαναφέρει υπό τον έλεγχό του, ακόμη και με τη βία.

Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τον Λάι «επικίνδυνο αυτονομιστή» λόγω των προηγούμενων δηλώσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αν και έκτοτε έχει χαμηλώσει τους τόνους. Σήμερα κατά την ορκωμοσία του δεσμεύθηκε να διατηρήσει το στάτους κβο του νησιού: μια ισορροπία που διατηρεί την κυριαρχία της Ταϊβάν χωρίς ωστόσο να κηρύσσει επισήμως την ανεξαρτησία της.

Ωστόσο ζήτησε από το Πεκίνο «να σταματήσει τον πολιτικό και στρατιωτικό εκφοβισμό».

Το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo μπλόκαρε σήμερα τα hashtags που αναφέρονταν στην ορκωμοσία του Λάι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου