Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Μετά τις νέες προκλήσεις Ράμα: Απειλή βέτο από την Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.


Eνώ ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνεχίζει να προκαλεί, η Ελλάδα καθιστά ολοένα και πιο σαφές ότι είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. λόγω της στάσης της αλβανικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Μπελέρη.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο Έντι Ράμα παριστάνει πως το θέμα Μπελέρη δεν υφίσταται καν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά την εκδήλωση για τους συμπατριώτες του στο Γαλάτσι, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «υπόθεση με αυτό το όνομα δεν υφίσταται» και υπαινίχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «διάβασε και χειρίστηκε αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν οι καλύτερες δυνατές, διότι δυστυχώς η αλβανική πολιτική και το αλβανικό κράτος είχαν κατεβάσει τα παντελόνια στην πολιτική της Ελλάδας». Ο Ε. Ράμα προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχει σύγκρουση με την Ελλάδα, λέγοντας: «Δεν είμαστε σε κατάσταση σύγκρουσης, δεν είμαστε σε καμία κατάσταση σύγκρουσης όσον αφορά την πλευρά μας. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως μια διένεξη επινοημένη και διαιωνιζόμενη από την ελληνική πλευρά».

Καθυστέρηση

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, πως παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία βιασύνη να επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε., θέλοντας προφανώς να κερδίσει χρόνο, ώστε η υπόθεση Μπελέρη να έχει ολοκληρωθεί δικαστικά. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η πρόσκληση της Ε.Ε. να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το πρώτο σύμπλεγμα κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη έχει αποσταλεί στην Αλβανία από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι Αλβανοί όμως ακόμα δεν έχουν ξεδιπλώσει τη διαπραγματευτική τους τακτική στις Βρυξέλλες. Οι ανωτέρω πηγές εκτιμούν ότι η αλβανική κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία, έτσι ώστε, όταν έρθει ώρα της αξιολόγησης, το θέμα Μπελέρη να έχει λήξει (μιας και θα έχουν περάσει πολλοί μήνες) και η Ελλάδα να δυσκολεύεται να δικαιολογήσει τις ενστάσεις της. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνουν ότι, όποτε και αν ανοίξει το σύμπλεγμα 1 που περιλαμβάνει και το κεφάλαιο της Δικαιοσύνης, η Ελλάδα θα αξιολογήσει ουσιαστικά το ζήτημα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην Αλβανία, καθώς και τους χειρισμούς της σε σχέση με τα δικαιώματα του Φρέντι Μπελέρη και τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να απολαμβάνει ως μέλος εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Αυτό στην ουσία προαναγγέλλει ότι η Αθήνα θα «κόψει» τα Τίρανα στην αξιολόγηση, όποτε και αν γίνει αυτή.

Στην ίδια συνέντευξη, κατά την οποία αρνήθηκε ότι υπάρχει υπόθεση Μπελέρη, ο Αλβανός πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο Γαλάτσι, λέγοντας ότι «μου φτάνει και μου περισσεύει πως ήμουν ο “σταρ” των Αλβανών της Ελλάδας». Σε ανάρτηση μετά την ομιλία του, υποστήριξε μάλιστα πως αυτή ήταν η πιο όμορφη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Ράμα γέμισε ασφυκτικά το Κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, χάρη και στους ομοεθνείς του που έφερε με πούλμαν από την Αλβανία, ενώ η ομιλία του διάρκειας μίας ώρας περιείχε πλήθος αντιφατικών και γραφικών στοιχείων. Ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να προκαλέσει, αλλά για να συναντήσει τον λαό του και επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες φιλίας» προς την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την πολυετή συμβίωση Ελλήνων και Αλβανών στη χώρα μας, ωστόσο δεν απέφυγε την επανάληψη των γνωστών αλβανικών εθνικιστικών στερεοτύπων.

Ένα από αυτά ήταν η αναφορά του στην ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, για την οποία είπε πως είχε… αλβανική καταγωγή και ότι μεγάλωσε σε ένα σπίτι που μιλούσαν αλβανικά, κάτι που αποτελεί έναν ιστορικά ανυπόστατο ισχυρισμό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Αλβανοί όταν μετανάστευσαν προς την Ελλάδα: «Αλλάξαμε τα ονόματά μας και τη θρησκεία μας για να μας δεχθούν. Οι Αλβανοί της Ελλάδας δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Παλέψαμε για να μην είμαστε πια ξένοι σε αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «οι Αλβανοί της Ελλάδας δεν θα γυρίσουν ποτέ τον χρόνο πίσω. Οπως η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Αλβανούς, έτσι και οι Αλβανοί την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε στήριξη από τους συμπατριώτες του στις εκλογές του επόμενου έτους, αλλά και από επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Αλβανία.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής Νόιζι και η τραγουδίστρια Ερα Ρούσι. Εκτός από τον Ε. Ράμα, χαιρετισμό απηύθυναν οκτώ ακόμη ομιλητές. Ανάμεσά τους η υπουργός Επικρατείας της Αλβανίας Ελίζα Σπιροπάλι, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, «η Ελλάδα ήταν εκεί, οι γενναιόδωροι Έλληνες μοιράστηκαν μαζί μας ψωμί και αλάτι».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου