Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Λαϊκισμός οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων» - Ζητεί καταδίκη από την Ελλάδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί, μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις εκδηλώσεις

Στον «ακραίο λαϊκισμό» αποδίδει τις εκδηλώσεις και δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2024, με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις. Με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς για τον Πόντο «αβάσιμους» και προϊόν ακροδεξιών ομάδων.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί, μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς υπονομεύουν το κλίμα εξομάλυνσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Οι ισχυρισμοί για τον Πόντο που προβάλλονται από το 1994 από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα, με λαϊκίστικη ρητορική, 75 χρόνια μετά την 19η Μαΐου 1919, την οποία θεωρούμε ως ημέρα έναρξης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι.

Ο ‘Πόντος’ είναι απλά ένας αρχαίος ορισμός. Οι δράσεις των Ποντίων που εκδηλώθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα συνιστούν μια προέκταση του σχεδίου της Ελλάδας για την υλοποίηση της ‘Μεγάλης Ιδέας’. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο ζήτημα, που περιβάλλεται με αβάσιμους ισχυρισμούς, συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας η οποία κατέληξε στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να φέρουν σε δύσκολη θέση τα σώφρονα μέρη της ελληνικής πολιτικής.

Κατά το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί μια θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα. Αυτό που αναμένουμε από την Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι ανεύθυνοι πολιτικοί, προκειμένου να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου