Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Τον Ιούνιο οι επόμενες κινήσεις Ολγκίν στο Κυπριακό


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την προσωπική του απεσταλμένη στο Κυπριακό τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες την πορεία των εξελίξεων πριν ετοιμάσει την έκθεσή της. Ζητούμενο παραμένει η μια συμφωνία που θα φέρει τους δύο ηγέτες στο ίδιο τραπέζι.

Λαμβανομένου υπόψη ότι πρωταρχικός στόχος της Ολγκίν είναι μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών εκτιμάται ότι στην έκθεση της θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική προκειμένου να μην δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν στον «Φ» ότι έχει σημασία το ότι η Ολγκίν θα βρεθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ πριν συντάξει την έκθεσή της για τις επαφές στο Κυπριακό. Υπενθυμίζοντας ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ λειτουργεί κατ’ εντολή του Αντόνιο Γκουτέρες.

 Ο υπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «REAL NEWS» αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην επίλυση του Κυπριακού και στη σημασία του να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. «Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εργαζόμαστε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας τόσο με την κ. Ολγκίν, όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. «Επικοινωνούμε και βρισκόμαστε τακτικά για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», επεσήμανε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα συζητήθηκε και το θέμα του Κυπριακού. «Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος και να υπάρξει μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. Ενώ σημείωσε επίσης ότι ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται σε συμφωνία ως προς το ότι «η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την εκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό».

Το Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. “Υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις, τις οποίες γνωρίζαμε και πολλές από τις οποίες τις αναμέναμε, «αλλά η κ. Ολγκίν συνεχίζει την προσπάθεια», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά είναι σε επαφή μαζί της, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, με κράτη εκτός της ΕΕ, και με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, «για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών». «Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε και ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν να αρχίσει μια συζήτηση. Όταν νιώθεις ασφαλής με τις θέσεις και τα επιχειρήματά σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς», για να αρχίσεις ένα διάλογο, να έχεις μια συνάντηση για να δούμε αν υπάρχουν τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν από τους Τουρκοκύπριους πολλές αντιδράσεις και για τη στάση του κ. Τατάρ και για τη στάση της Τουρκίας». Ερωτηθείς είπε ότι «η διπλωματία είναι αυτή που δύναται να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Μόνο με τη διπλωματία. Αυτή είναι η επιλογή που έχουμε ενώπιον μας και την αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό», ανέφερε. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη διπλωματία αυτό που ισχύει είναι ότι για να κερδίσεις πρέπει να δώσεις ,και αν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που ισχύει είναι ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ερωτηθείς αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα ξανασυναντηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι θα έχουν ευκαιρίες για συνάντηση, όπως κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είναι αφιερωμένα στους νέους επικεφαλής των θεσμών, στη Σύνοδο της Ουκρανίας που θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος και που θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Ελβετία, σημειώνοντας πως πιθανόν και ο ίδιος να είναι εκεί όπως ίσως να είναι και ο κ. Ερντογάν και άλλοι ηγέτες. “Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για επαφές. Αλλά δεν αναμένω αυτές τις ευκαιρίες για να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Καθημερινά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου