Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα για λύση δύο κρατών» στην Κύπρο


Ιούνιος 6, 2024. Ελλάδα.

Η Τουρκία ενισχύει και εδραιώνει τη σκληρή γραμμή που έχει ήδη υιοθετήσει στο Κυπριακό, όπως φαίνεται από τις δημόσιες παρεμβάσεις ορισμένων σημαντικών Τούρκων υπουργών, σύμφωνα με το Rador Radio Romania.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε, αναφερόμενος στην Κυπριακή σύγκρουση, ότι «τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών», αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για «αδιαλλαξία».

«Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Σε αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να βασιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και να τεθούν οι στόχοι. Με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία είναι της γνώμης ότι είναι ήδη καιρός να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών, να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε ο Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις» και «όσοι κάνουν τα όνειρά τους χρησιμοποιώντας αναφορές στο status quo είναι η μόνη πηγή για τη μη ύπαρξη λύσης».

«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θεωρεί τον εαυτό της μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, δεν αλλάξει στάση, είναι αδύνατο να πετύχει μια νέα διαπραγμάτευση και να δημιουργήσει μια εταιρική σχέση στο νησί», πρόσθεσε ο Γκιουλέρ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μακροχρόνιες και μπαγιάτικες συζητήσεις δεν συμβάλλουν και δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες διευθέτησης. Τα προκλητικά βήματα που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες χρησιμεύουν μόνο στη δημιουργία έλλειψης λύσης. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η επίσημη καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση των δύο κρατών και δεν υπάρχει άλλος δισταγμός σε αυτό το θέμα», γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα.

Rador Radio Romania

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου