Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Τελειώνει της ΕΛΒΟ και συνεργασία με ευρωπαϊκό οίκο στρατιωτικών οχημάτων εν όψει;


Το πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση για τη μεταβίβαση της ΕΛΒΟ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του DP στις 4 Ιουλίου 2024, που αναφερόταν στην έντονη φημολογία ότι «η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έδωσε διά του υπουργείου Οικονομικών, το πράσινο φως για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχαν οι Ισραηλινοί, από τον όμιλο του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Κουιμτζή».

Όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα του DP, με ολιγόλογη επιστολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, που φέρει ημερομηνία 2 Ιουλίου 2024 και η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, το θέμα ξεκαθαρίζεται!

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΕΛΒΟεταιρίεςPLASAN SASA LTD, NASKA Industries – S.K. Group LTD. και ο Αριστείδης – Ανάργυρος Γλύνης, ενημερώνονται ότι: «Σε απάντηση της από 28.05.2024 επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης και πρώτης άρνησης που πηγάζουν από τη σύμβαση αγοραπωλησίας της 22.12.2020 και συναινεί να προχωρήσει η σκοπούμενη συναλλαγή».

Όπως είναι αυτονόητο, μετά την αποσαφήνιση της θέσης του Ελληνικού Δημοσίου σε δύο ζητήματα, που βάσει της αρχικής σύμβασης ιδιωτικοποίησης της άλλοτε κρατικής εταιρίας είχε λόγο, αλλά και τη ρητή συγκατάθεση του στην αλλαγή της ιδιοκτησίας, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης της ΕΛΒΟ εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη βούληση των συναλλασσόμενων μερών και λογικά πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του DP για την είσοδο της νέας ιδιοκτησίας μέχρι τα τέλη του τρέχοντα μήνα.

Ευρωπαϊκός Οίκος;

Εις ό,τι αφορά τα σχέδια της νέας ιδιοκτησίας, για τα οποία δεν έχει παρουσιαστεί δημοσίως κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του DP, φαίνεται πως μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τη συνεργασία με μεγάλο ευρωπαϊκό οίκο σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων τακτικών μεταφορών και τεθωρακισμένων οχημάτων. Φέρεται δε να υπάρχει και αφανής εμπλοκή τρίτου προσώπου με γνώση της ελληνικής εξοπλιστικής αγοράς.

Συνεργασία που δυνητικά αφορά και προγράμματα του Ελληνικού Στρατού ιδιαίτερα στον τομέα των οχημάτων τακτικών μεταφορών που οι ελλείψεις είναι πολλές και πιεστικές. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί, ότι όπως ισχύει για κάθε ιδιωτική εταιρία, η ανακοίνωση ή μη, η χρονική στιγμή και ο βαθμός πληροφόρησης για τα επιχειρηματικά της σχέδια της νέας ιδιοκτησίας αποτελούν αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου